Η ΝΑΣΑ χρησιμοποίησε διαστημική τεχνολογία για να βρει ανθρώπους που παγιδεύτηκαν στα ερείπα του σεισμού του Νεπάλ ανίχνευοντας καρδιακούς παλμούς.

Τέσσερις άνδρες παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια σε βάθος 3 μέτρων ανακαλύφθηκαν με την βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας αναζήτησης και διάσωσης.
Η τεχνολογία ανίχνευσης καρδιακών παλμών που αναπτύχθηκε από τη ΝΑΣΑ έχει χρησιμοποιηθεί για να βρεθούν τέσσερις παγιδευμένοι
άντρες που βρισκόταν κάτω από τεράστιους σωρούς συντριμμιών στο Νεπάλ.

Οι άνδρες που βρέθηκαν χρησιμοποιήθηκε μια συσκευή που ονομάζεται FINDER (Εύρεση Ατόμων για την αντιμετώπιση καταστροφών και μέτρα έκτακτης ανάγκης), το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία μικροκυμάτων-ραντάρ για την ανίχνευση καρδιακών παλμών. Η συσκευή αναπτύχθηκε από το Jet Propulsion εργαστήριο της NASA, καθώς και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS).

Λειτουργεί με την αποστολή ενός σήματος μικροκυμάτων που μπορεί να φτάσει μέσα από τα χαλάσματα και ανιχνεύει την αναπνοή ενός ανθρώπου. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να έχουν τις αισθήσεις τους για να εντοπιστούν.

Το FINDER είναι βασισμένο σε τεχνολογία που αναπτύχθηκε αρχικά για να βρούμε ζωή σε άλλους πλανήτες και χρησιμοποιεί παρόμοιες συσκευές για να εντοπιστεί ένα διαστημικό σκάφος και να εξερευνηθούν νέοι κόσμοι. Αλλά η ΝΑΣΑ ελπίζει επίσης ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον άνθρωπο στο διάστημα, παρακολούθηση ζωτικών σημείων των αστροναυτών, χωρίς να χρειάζονται καλώδια.

Η συσκευή είναι ακόμη σε μορφή πρωτότυπου, αλλά δύο από αυτά είχαν σταλεί στο Νεπάλ μετά το σεισμό της 25ης Απριλίου. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την υποστήριξη ομάδων έρευνας και διάσωσης και να ελεγχθούν πόσο χρήσιμα θα είναι σε πρακτικές καταστάσεις.

"Η τεχνολογία της ΝΑΣΑ παίζει πολλούς ρόλους: οδηγεί την εξερεύνηση, την προστασία της ζωής των αστροναυτών μας και τη βελτίωση, ακόμα και τη διάσωση της ζωής των ανθρώπων στη Γη," δήλωσε ο Ντέιβιντ Μίλερ, επικεφαλής τεχνολόγος της ΝΑΣΑ στην έδρα της, στην Ουάσιγκτον. "Το FINDER αποτελεί ένα παράδειγμα, πώς η τεχνολογία σχεδιασμένη για το διάστημα εξερεύνησης έχει βαθιές επιπτώσεις στη ζωή πάνω στη Γη."

Τέσσερις άνδρες έχουν παγιδευτεί στο χωριό Chautara, στο Νεπάλ. Εκπρόσωποι από το project συνεργάστηκαν με τους εργαζομένους διάσωσης από όλο τον κόσμο για να ανιχνεύσουν καρδιακούς παλμούς, πράγμα το οποίο έπραξαν, ανακαλύπτοντας 4 ανθρώπους κάτω από τα ερείπια.

Η τεχνολογία έχει προηγουμένως αποδειχθεί να εργάζεται για να βρουν οι ανθρώπους που παγιδεύτηκαν κάτω από 10 μέτρα ερειπίων, πίσω από 7 μέτρα σκυροδέματος, ή πάνω από 100 μέτρα σε ανοιχτό χώρο. Μπορεί να δείξει στους ερευνητές ότι ένας κτύπος της καρδιάς έχει εντοπιστεί, καθώς και παρέχοντας κατά προσέγγιση την τοποθεσία όπου και αν βρίσκονται.

"Η πραγματική δοκιμασία για κάθε τεχνολογία, το πόσο καλά λειτουργεί γίνεται στην πραγματική ζωή", δήλωσε ο υφυπουργός DHS για την επιστήμη και την τεχνολογία Reginald Brothers. "Φυσικά, κανείς δεν θέλει καταστροφές να συμβούν, αλλά είναι εργαλεία όπως αυτό που σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν όταν συμβούν τα χειρότερα."

0 σχόλια: