Το ΔΝΤ απειλεί να εμποδίσει την καταβολή των δόσεων της προς την Ελλάδα, αν οι χώρες της ΕΕ δεν διαγράψουν κάποια από τα χρέη.

Το ΔΝΤ απειλεί να εμποδίσει την καταβολή των δόσεων της προς την Ελλάδα, αν οι χώρες της ΕΕ δεν διαγράψουν κάποια από τα χρέη.
Νέες ανησυχίες σχετικά με τον προϋπολογισμό στην Ελλάδα. Οι διατάξεις του ισχύοντος προγράμματος διάσωσης δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται. Τώρα, το ΔΝΤ απειλεί σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, να εμποδίσει την καταβολή των ενισχύσεων, αν οι χώρες της ΕΕ δεν διαγράψουν κάποια από τα χρέη.

ο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ασκεί μεγάλη πίεση για την κρίση χρέους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους "Financial Times" ("FT"), το Ταμείο έχει ζητήσει ρητά από τα κράτη μέλη της ΕΕ να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεών τους έναντι της Αθήνας.

Λόγος για την απειλή είναι προφανώς οι νέες ανησυχίες για τον προϋπολογισμό στην Ελλάδα. Το λεγόμενο πρωτογενές ισοζύγιο, δηλαδή τα έσοδα και τις δαπάνες με εξαίρεση τις πληρωμές τόκων για το χρέος, θα μπορούσαν να πέσουν στο μείον 1,5 τοις εκατό των ελληνικών οικονομικών επιδόσεων κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς του ΔΝΤ, γράφει η "FT". Προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τρέχουσας διάσωσης, έπρεπε πραγματικά να υπάρξει πλεόνασμα τρία τοις εκατό.

Σε ένα πρωτογενές ισοζύγιο μείον εκατό 1,5 τοις του θα έπρεπε τα χρέη να συνεχίζουν να αυξάνονται.

Για να το αποφύγει αυτό, η ελληνική κυβέρνηση είτε θα έπαιρνε νέα δραστικής μέτρα λιτότητας, είτε τα κράτη μέλη της ΕΕ θα κόψουν ένα μέρος του χρέους, είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Poul Thomsen σύμφωνα με τη "FT" σε μια τρίωρη συνάντηση με τους πιστωτές της ΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να πληρώσει το μέρος της προγραμματισμένης δόσης 7,2 δις ευρώ της οικονομικής βοήθειας για την Αθήνα.

Ότι το ΔΝΤ ζητεί ρητά ένα κούρεμα, θεωρείται στις Βρυξέλλες ως πρόκληση. Οι χώρες της ΕΕ, την οποία η Ελλάδα οφείλει τα περισσότερα χρήματα, είναι σαφώς ενάντια σε ένα τέτοιο μέτρο. Η απειλή του ΔΝΤ έχει μεγάλο βάρος. Το ΔΝΤ δεν θα πρέπει μόνο να λάβει πάνω από το μισό της δόσης 7,2 δις ευρώ, η υποστήριξη του θεωρείται επίσης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της πολιτικής υποστήριξης από τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών της ΕΕ, για την εκταμίευση των νέων χρηματικών ενισχύσεων θα πρέπει εν μέρει να εγκριθούν από τα Κοινοβούλια. Η γερμανική κυβέρνηση αποδίδει επίσης μεγάλη σημασία για την υποστήριξη του ΔΝΤ.

Ελπίδα για συμφωνία Μάιο

Οι νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις αμφιβολίες του ΔΝΤ έρχονται σε λάθος χρόνο. Μετά από πολλές ημέρες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της επικρατεί στις Βρυξέλλες συγκρατημένη αισιοδοξία. "Όλες οι πλευρές επιθυμούν μια συμφωνία το Μάιο," ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα.

Οι συνομιλίες είχαν τρέξει σε όλο το Σαββατοκύριακο και θα διαρκούσαν μέχρι την Τετάρτη σύμφωνα με πληροφορίες. Πρόκειται για νέες μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Χωρίς συμφωνία δεν μπορεί να ξεμπλοκαριστεί η βοήθεια από τους πιστωτές των 7,2 δις ευρώ.

Ο χρόνος εξαντλείται, επειδή τα ταμεία είναι άδεια στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση αποπληρώνει για αρκετούς μήνες τις υποχρεώσεις της χωρίς την υποσχόμενη βοήθεια από τους χορηγούς. Αυτό όμως παραλύει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δείχνει κατά τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τα λόγια του Έλληνα Υπουργού Εργασίας Πάνος Σκουρλέτη κάνει τις λιγότερες παραχωρήσεις. Το ΔΝΤ μένει ανυποχώρητο στα αιτήματά του για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις και μαζικές απολύσεις, ο Σκουρλέτης, δήλωσε τη Δευτέρα στο τηλεοπτικό κανάλι Mega TV. Επιπλέον, το ΔΝΤ είναι ενάντιο στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήρθε με τις προεκλογικές υποσχέσεις της εξουσίας για τον τερματισμό των αυστηρών μέτρων λιτότητας. Απορρίπτει περικοπές στις συντάξεις, καθώς και από τις αλλαγές στη νομοθεσία που θα επιτρέψει μαζικές απολύσεις.

0 σχόλια: