Η Ελλάδα κατακλύζεται από πρόσφυγες.

Αφγανοί πρόσφυγες φθάνουν στο ελληνικό νησί της Λέσβου
Πολλοί μετανάστες έρχονται στην ΕΕ. Μόνο τον Ιούλιο,έφθασαν στις ελληνικές ακτές
 50.000 πρόσφυγες  Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λόγω της υπερβολικής υπερφόρτωσης ζητάει τώρα βοήθεια από την ΕΕ .

Με δραματικά λόγια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας έχει απευθυνθεί για το ζήτημα των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η χώρα του με δικά της μέσα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την εισροή των χιλιάδων προσφύγων από χώρες όπως τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια των εταίρων της ΕΕ, δήλωσε ο Τσίπρας μετά από συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς. "Τώρα πρέπει να δούμε αν η ΕΕ είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση της αλληλεγγύης, ή μια ΕΕ στην οποία ο καθένας απλώς προσπαθεί να προστατεύσει τα σύνορά του."

Τον Ιούλιο, η εισροή προσφύγων έχει φτάσει σε ένα νέο υψηλό ρεκόρ. Ο οργανισμός προστασίας των συνόρων Frontex της ΕΕ ανακοίνωσε στη Βαρσοβία, ότι ήρθαν στην Ελλάδα τουλάχιστον 49.550 μετανάστες. Τόσοι πολλοί άνθρωποι είχαν έρθει στην Ελλάδα σε ένα μήνα όσοι είχαν έρθει τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ελληνική ακτοφυλακή υπολόγισε ότι στο Αιγαίο Πέλαγος περισυνέλεξε τον Ιούλιο 54.899 πρόσφυγες. Από το Αιγαίο περνούν οι διαδρομές, που φέρνουν λαθραία τη μεταφορά μεταναστών προς την Ευρώπη.

Διαμάχη για τη κατανομή των προσφύγων

«Η εισροή των προσφύγων στην Ελλάδα υπερβαίνει την κρατική υποδομή, που είναι σε θέση να αντεπεξέλθει», είπε ο Τσίπρας. Η Ελλάδα είναι δίπλα στην Ιταλία που πλήττεται περισσότερο από την εισροή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εγκαταλείπουν από πείνα, απελπισία και τον πόλεμο επιδιώκοντας να φτάσουν στην Ευρώπη. Η χώρα είναι η ίδια βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εθνικής χρεοκοπίας και απειλείται από μια νέα ύφεση.

Τον Ιούνιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν κατ 'αρχήν να κατανέμουν 40.000 πρόσφυγες από τις γειτονικές χώρες Ιταλία και την Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε αρκετές ειδικές συνεδρίες, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, δεν έχουν ακόμα επιτύχει καμία συμφωνία.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: Το Παρίσι και το Λονδίνο κηρύσσουν την κρίση στο Καλαί σαν προτεραιότητα.

Νωρίτερα, η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, η UNHCR είχε κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δεν κάνει τίποτα ενάντια στο χάος με την εισδοχή προσφύγων στα νησιά της. Για παράδειγμα, η παροχή νερού και τροφής είναι εντελώς ανεπαρκής.

"Στα νησιά συνολικό βασιλεύει το ολοκληρωτικό χάος", δήλωσε ο Vincent Cochetel του Ευρωπαϊκού Διευθυντή της Ύπατης Αρμοστείας, μετά τις επισκέψεις στη Λέσβο, Κω και Χίο. Στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχει καμία υποδομή για να φιλοξενήσει τους ανθρώπους. Υπάρχει έλλειψη αποχέτευσης, και οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες θα πρέπει να κοιμούνται στο ύπαιθρο χωρίς προστασία. Ακόμη και αν προωθήθηκαν μετά από λίγες ημέρες στην Αθήνα, εκεί δεν τους περίμενε τίποτα.

Προειδοποίηση για καταστάσεις όπως στο Καλαί

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να κάνουν κάτι, αντί να συνεχίζουν να μεταθέτουν την ευθύνη. Ο Cochetel προέτρεψε επίσης τις άλλες χώρες της ΕΕ να κάνουν περισσότερα για να ανακουφίσουν την Ελλάδα στο πρόβλημα των προσφύγων.

Πρωταρχικό καθήκον, είναι να αποφευχθεί "ότι σε άλλα μέρη στην Ευρώπη, θα γεννηθεί ένα άλλο Καλαί ", δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας,. Στο γαλλικό λιμάνι της πόλης εδώ και μήνες χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν μέσω της σήραγγας της Μάγχης στη Βρετανία. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής.

Την Τρίτη το βράδυ, οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν λίγο πριν από την έξοδο της σήραγγας στο Folkestone ένα Σουδανό ο οποίος είχε ταξιδέψει 50 χιλιόμετρα μέσα στη σήραγγα με τα πόδια.

0 σχόλια: