Πώς επιδρούν οι γραμμές υψηλής τάσης, στην αλλαγή των επίπεδων των ορμονών;

οι γραμμές υψηλής τάσης
Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σχετικά με τις επιπτώσεις των γραμμών υψηλής τάσης. Οι ερευνητές έχουν ερευνήσει αυτό το θέμα ξανά και μπορεί τώρα να προσφέρουν  καταπληκτικές απαντήσεις.

Εάν οδηγεί κάποιος στην ύπαιθρο, μπορεί να τις δει παντού τις γραμμές υψηλής τάσης. Για αυτές υπάρχουν υπόνοιες ενεργοποίησης καρκίνων του αίματος στα παιδιά. Προκειμένου να διευκρινιστεί πώς ένας οργανισμός ανταποκρίνεται κοντά σε τέτοιες γραμμές ερευνητές έχουν εκθέσει μοσχάρια σε εναλλασσόμενα ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε γραμμές μεταφοράς ενέργειας και μετρήθηκε στο σάλιο τους τα επίπεδα της μελατονίνης τους.

Τι είναι η μελατονίνη;

Η ορισθείσα ως ορμόνη του ύπνου, η μελατονίνη είναι υπεύθυνη για πολλές διαδικασίες του σώματος. Παράγεται στην επίφυση. Η μελατονίνη ελέγχει ημέρα-νύχτα το ρυθμό στο σώμα. Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει έναντι ασθενειών όπως τον καρκίνο και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η μελατονίνη ελέγχει επίσης τη νεφρική και την αρτηριακή πίεση.

"Έχουμε ως εκ τούτου, αποφασίσει για τα μοσχάρια, επειδή οι αγρότες ήδη συζητούσαν για κάποιο χρονικό διάστημα, αν οι γραμμές υψηλής τάσης επηρέαζαν την υγεία και την κερδοφορία των γαλακτοκομικών βοοειδών τους. Επιπλέον, η ομάδα μας ήταν σε θέση να αποδείξει προηγουμένως ότι τα βοοειδή αντιλαμβάνονται τα μαγνητικά πεδία", εξηγεί ο καθηγητής Hynek Burda, επικεφαλής του Τμήματος Γενικών Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Duisburg-Essen (UDE) και επικεφαλής της μελέτης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη

Σε προηγούμενες έρευνες υπήρχε ήδη μια σχέση μεταξύ μιαςμειωμένης παραγωγής μελατονίνης και της εμφάνισης λευχαιμίας σε παιδιά που ζούσαν κοντά σε γραμμές υψηλής τάσης. Μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη δεν υπάρχει, γιατί μερικές φορές οι συγκεντρώσεις μελατονίνης αυξήθηκε στα ζώα που μελετήθηκαν μέχρι σήμερα, μερικές φορές ελαχιστοποιείται και μερικές φορές παραμένει ανεπηρέαστη.

Με την τελευταία έρευνα, οι Τσέχοι, οι Βέλγοι και οι Γερμανοί ερευνητές μπορούν πλέον να καταδείξουν ότι τα μοσχάρια κοντά σε γραμμές υψηλής τάσης παράγουν στην πραγματικότητα τη λιγότερη μελατονίνη, αλλά μόνο το χειμώνα. Το καλοκαίρι, το αποτέλεσμα λειτουργεί έστω και λίγο αντίστροφα. "Αυτό το εποχιακό φαινόμενο του μαγνητικού πεδίου επιρροής είναι μια νέα διαπίστωση, που αφήνει να εμφανιστεί ένα νέο φως στις πρόσφατες μελέτες. Θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί δεν υπήρξαν τόσο αντιφατικά (ανομοιόμορφα) αποτελέσματα σε επαναληπτικά πειράματα " συνοψίζει ο Burda.

Εναλλασσόμενα μαγνητικά πεδία που δημιουργούνται από γραμμές μεταφοράς ενέργειας, έχουν προφανώς επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Τα ευρήματά τους, οι ερευνητές τα δημοσίευσαν σε επιστημονική έκθεση.

0 σχόλια: