Welt : Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα οι πρόσφυγες και μετανάστες στέλνουν 440 δις $ στις πατρίδες τους.

Ένας τραπεζικός υπάλληλος στο Πακιστάν
Οι μετανάστες υποστηρίζουν τους εναπομείναντες συγγενείς τους στην πατρίδα τους απευθείας με
εμβάσματα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό αποτελεί η καλύτερη αναπτυξιακή βοήθεια: Έτσι τα χρήματα φθάνουν σε εκείνους για τους οποίους σίγουρα τα χρειάζονται.

Τα εμβάσματα από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στις χώρες καταγωγής τους, έχουν αυξηθεί ραγδαία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας πληρωμών της MoneyGram, τα εμβάσματα από τη Γερμανία στην Αλβανία έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί κατά το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Επίσης, για το Κοσσυφοπέδιο, το Αφγανιστάν και τη Νιγηρία, καταγράφουν από τις αρχές Ιανουαρίου και τέλη Ιουνίου διψήφιες αυξήσεις.

Οι ταμειακές ροές κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα για τη μεταφορά μεταναστών και των προσφύγων μόνο φέτος, έστειλαν 440 δις $ στις χώρες καταγωγής τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ροή των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας μεταναστεύσης θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά και από τη Γερμανία.

Τα χρήματα συνήθως προορίζονται για τον εγκαταλειμμένο σύζυγο, τους γονείς και τα παιδιά, έτσι ώστε να αγοράσουν τρόφιμα, να πληρώσουν τα ιατρικά έξοδα, ή να πηγαίνουν στο σχολείο.

Η άμεση ταμειακή ροή υπερβαίνει την επίσημη βοήθεια που λαμβάνει μια χώρα πλέον στο τριπλάσιο. Οι οικονομολόγοι το χαιρετίζουν αυτό.

"Όταν πρόκειται για μικρότερα έργα, είναι προτιμότερο οι εν λόγω μεταβιβάσεις να προτιμούνται από την αναπτυξιακή βοήθεια", λέει ο Axel Dreher, καθηγητής διεθνών οικονομικών και αναπτυξιακών πολιτικών στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για την κατάργηση της αναπτυξιακής βοήθειας

Αν τα χρήματα που στέλνονται ιδιωτικά, σύμφωνα με τους οικονομολόγους σε σημεία όπου τα χρειάζονται, μπορεί να χρησιμοποιούνται ειδικά για τη μείωση της φτώχειας.

Οι οικονομολόγοι είναι κατά της κατάργησης της αναπτυξιακής βοήθειας. Η αναπτυξιακή βοήθεια και τα εμβάσματα αλληλοσυμπληρώνονται.

0 σχόλια: