Ο θεμελιώδης νόμος των υπολογιστών δεν ισχύει πλέον;



τσιπ της Intel
Για δεκαετίες, τα τσιπ υπολογιστών είχαν γίνει μικρότερα και πιο γρήγορα. Αλλά τώρα η αρχαία
προφητεία ενός μηχανικού της Intel φαίνεται πλέον να μην ισχύει. Δεν σημαίνει, ωστόσο ένα τέλος της προόδου.

Ένας κατά κάποιον τρόπο φυσικός νόμος της βιομηχανίας πληροφορικής είναι νεκρός. Για πρώτη φορά εδώ και πέντε δεκαετίες, που ο αριθμός των τρανζίστορ δεν είναι διπλάσιος στους επεξεργαστές στα επόμενα δύο χρόνια.


το logo της intel
Η προφητική δήλωση του διπλασιασμού των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων σε έναν επεξεργαστή, προέρχεται από την συν-ιδρυτή της Intel τον Gordon Moore, ο οποίος το 1965 ήταν ο πρώτος που κατέγραψε κόμη και με την αισιόδοξη εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των τρανζίστορ κάθε χρόνο θα διπλασιαζόταν.

Δέκα χρόνια αργότερα, διόρθωσε την περίοδο σε κάθε δύο χρόνια και διατηρήθηκε για δεκαετίες ότι είχε δίκιο. Η προφητεία του Moore ήταν τόσο ακριβής που τον βάφτισαν σαν Νόμο του Moore.

Μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τα πρόσφατα σχέδια από τους κορυφαίους κατασκευαστές τσιπ την Intel, AMD, TSMC, την Globalfoundries και την IBM παρεκκλίνουν για πρώτη φορά από την έναρξη του πρώτου κοινού στρατηγικού τους σχεδίου του 1992, που προέβλεπε κάθε δύο ετών το διπλασιασμό. Αυτό αναφέρθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Nature" και στο αμερικανικό τεχνολογικό blog "Ars Technica".Ο διπλασιασμός του "νόμου" διατηρήθηκε για διάστημα 51 χρόνων.

Φυσικοί περιορισμοί

Με τον διπλασιασμό του αριθμού των τρανζίστορ που γινόταν περίπου κάθε δύο χρόνια, αύξανε και η δύναμη των τσιπ στους υπολογιστές. Σε μεγάλους υπολογιστές ακολούθησε ο λεγόμενος μίνι-υπολογιστής που είχε το μέγεθος ψυγείου μόνο, ακολούθησε το PC και στη συνέχεια η επανάσταση των smartphone.

Ο Νόμος του Moore ήταν η αυτοεκπληρούμενη προφητεία, επειδή ο κατασκευαστής των τσιπ ήταν προσανατολισμένος στα σχέδιά του για τις μελλοντικές γενιές επεξεργαστών σύμφωνα με το "νόμο". Ακόμα και όταν φυσική έφτασε στα όρια της στη δεκαετία του 2000 για να διατηρηθεί η εκθετική αύξηση , χρησιμοποίησαν οι κατασκευαστές των τσιπ διάφορα κόλπα για να ακολουθήσουν το Νόμο του Moore. Αυτό τώρα οριστικά τέλειωσε.

Ο θάνατος του Νόμου του Moore είχε προβλεφθεί από τους εμπειρογνώμονες πριν μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή τα όλο και μικρότερα κυκλώματα στα τσιπ, έκαναν την ταχεία ανάπτυξη δυνατή, όμως όλο και περισσότερο βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα φυσικά όρια. Δεν διήρκησε πολύ που τα κυκλώματα είναι τόσο μικρά ώστε οι φυσικοί νόμοι της κβαντικής μηχανικής έπαιζαν ρόλο στον καθορισμό πώς λειτουργεί ο μικρόκοσμος. Στη συνέχεια, οι συμπτώσεις διαδραμάτισαν έναν αυξανόμενο ρόλο, μοιραία για τους υπολογιστές που συμπεριφερόταν προβλέψιμοι όσο το δυνατόν.

Από περίπου το 2004,η αύξηση της ταχύτητας του ρολογιού των επεξεργαστών μόλις και μετά βίας, ακολουθούσε, τις εντολές που θα εκτελούσε ένας επεξεργαστής σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Η ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα ρολογιού των επεξεργαστών συνέχισε τον αγώνα για τα λεγόμενα gigahertz μέχρι τη δεκαετία του 2000. Προκάλεσε όμως προβλήματα ενέργειας και θερμότητας. Οι κατασκευαστές επεξεργαστών εν τω μεταξύ προσανατολίστηκαν τώρα σε πολλαπλούς πυρήνες. Ωστόσο, από αυτό δεν επωφελήθηκαν όλες οι εφαρμογές και πρέπει ειδικά να προγραμματιστούν.

Κβαντικοί υπολογιστές και ειδικά τσιπ

Αλλά τι συμβαίνει τώρα ότι ο νόμος του Moore έχει επίσημα αποσυρθεί; Οι μηχανικοί θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να προχωρήσουν στην τρίτη διάσταση. Αντ 'αυτού επίπεδη γραμμή μέχρι τα τρανζίστορ ένα δίπλα στο άλλο, θα μπορούσε να αυξηθούν ως πολυώροφα κτίρια στο ύψος. Μια άλλη δυνατότητα είναι η αντικατάσταση του πυριτίου που χρησιμοποιείται κλασικά με νέα υλικά από το εργαστήριο.

Εντελώς νέες προσεγγίσεις στην Πληροφορική, όπως οι κβαντικοί υπολογιστές είναι δυνατόν, κατά πάσα πιθανότητα να μπορούν λογικά να χρησιμοποιηθούν μόνο για πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα. Βραχυπρόθεσμα ίσως ο διαχωρισμός των καθηκόντων του υπολογιστή σε πιο εξειδικευμένα τσιπ. Ήδη, το τσιπ στην κάρτα γραφικών του υπολογιστή, για παράδειγμα, καθίσταται όλο και πιο σημαντικό. Αντί του λίγο εξειδικευμένου κύριου επεξεργαστή, αυτός είναι ειδικά σχεδιασμένος για τον υπολογισμό των διανυσμάτων που είναι σημαντικές για τη δημιουργία γραφικών 3-D.

Από τη σκοπιά των καταναλωτών σημαίνει ο Νόμος του Moore μόνο, "ότι η αξία για τους χρήστες διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της Intel Shekhar Borkar στο περιοδικό "Nature". Με αυτή την έννοια, ο Νόμος του Moore θα εξακολουθούν να ζει όσο δημιουργεί η βιομηχανία και εξοπλίζει συσκευές με περισσότερες λειτουργίες.

0 σχόλια: