Ένα φύλλο γυαλιού για "αιώνια αποθήκευση" δεδομένων.

Τα σημεία που ορίζονται από το λέιζερ είναι 5 μm
Σε ένα φύλλο γυαλιού  χωράνε
 360 terabytes δεδομένων, το οποίο είναι περίπου στο μέγεθος ενός κέρματος των 2 ευρώ. Οι Βρετανοί ερευνητές από το Σάουθαμπτον ζητούν τώρα εμπορικό επενδυτή για να κάνουν τη τεχνολογία έτοιμη για την αγορά.

Ερευνητές στη Βρετανία έχουν αναπτύξει μια μικρή γυάλινη πλάκα, στην οποία μπορεί να αποθηκευτούν δεδομένα μέχρι και 360 terabytes. Είναι περίπου στο μέγεθος ενός κέρματος των δύο ευρώ, που μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες έως 1000 βαθμούς και θα μπορεί να διαβαστεί αρκετά δισεκατομμύρια έτη, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον.

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι που διατίθεται στο εμπόριο για τους καταναλωτές συνήθως έχουν χωρητικότητα από ένα έως τρία terabytes και είναι περίπου στο μέγεθος του ενός βιβλίου. Τα δεδομένα σε ένα παραδοσιακό σκληρό δίσκο αποθηκεύονται συνήθως σε μια περιστρεφόμενη μαγνητική επιφάνεια.

Οι ερευνητές ψάχνουν για εμπορικούς επενδυτές

Στην " κρυσταλλική υπερμνήμη", στην οποίαν με ένα εξαιρετικά γρήγορο παλμικό λέιζερ, που εκπέμπει ένα πολύ σύντομο και έντονο παλμό φωτός, γράφονται τα δεδομένα σε τρία στρώματα στην νανοδομή του γυαλιού. Κατά την ανάγνωση χρησιμοποιείται η πόλωση του φωτός στο γυαλί.

Η ερευνητική ομάδα για αρκετά χρόνια εργάζεται για την τεχνολογία και τώρα θέλει να το αναδείξει στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας για την οπτική Μηχανικών στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτή τη στιγμή ψάχνει για επενδυτές για να φέρουν την τεχνολογία στην αγορά. Πιθανοί τομείς εφαρμογής είναι τα μακροχρόνια αρχεία των μεγάλων ιδρυμάτων.

0 σχόλια: