Πέντε λόγοι που οδηγούν σε "Brexit"

Ο Κάμερον στις Βρυξέλες
Με τη συμφωνία της ΕΕ αποφεύχθηκε το "Brexit". Σιγά!
Εκτός από τη μεγάλο ευρωσκεπτικισμό των Βρετανών, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που απειλούν τη συνοχή της Ευρώπης.

Θριαμβευτικά ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την επιτυχία του κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Βρετανία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέρος ενός "ευρωπαϊκού υπερκράτους". Με συμφωνημένες περικοπές των κοινωνικών παροχών για τους πολίτες από άλλες χώρες της ΕΕ, επιθυμεί επίσης να περιορίσει τη μετανάστευση. Οι Συντηρητικός έκανε ότι μπορούσε. Στους επόμενους τέσσερις μήνες μέχρι το δημοψήφισμα, όμως μπορεί κάποια πράγματα να επηρεάσουν τους Βρετανούς ψηφοφόρους ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία επιρροή.

1ος Κίνδυνος : Ακόμα πιο πολλοί πρόσφυγες

Η εικόνα του πνιγμένου Aylan Kurdi πυροδότησε την έναρξη του Σεπτέμβριου 2015 ένα κύμα συγκίνησης όχι μόνο στη Γερμανία. Στη Βρετανία επίσης υπήρχε κατακραυγή. Αλλά το τυπικά βρετανικό στιλ πολύ γρήγορα επανέφερε τον πραγματισμό. Συμπόνια δεν μπορεί να καθορίσει την πολιτική. Αντ 'αυτού, ο Κάμερον διέταξε να ληφθούν πρόσφυγες από τα στρατόπεδα του ΟΗΕ στις γειτονικές χώρες της Συρίας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μη χρειάζεται καν να προσπαθήσουν να διαφύγουν στην Ευρώπη. Η κάτω βουλή ενέκρινε επίσης αεροπορικές επιδρομές για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους (IS) στη Συρία.

Η γερμανική απάντηση στους πρόσφυγες προκαλεί στο νησί κυρίως ένα πράγμα: ερεθισμό. Η απροθυμία των άλλων χωρών της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη μπορεί να το δει κάποιος πάνω από όλα ως απόδειξη ότι η Ένωση δεν λειτουργεί. Το σύστημα Σένγκεν, στο οποίο ο καθένας το αντιμετωπίζει κριτικά, έχει αποδειχθεί από βρετανική άποψη σαν παγίδα. Ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται και πάλι, η κατάσταση στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια κλιμακώνεται περαιτέρω, τότε πολλοί Βρετανοί θα πουν: Με αυτό το κλάμπ του Χάους δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση.

2ος Κίνδυνος: Οι εξυπνάκηδες των Βρυξελλών

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων, στο Βέλγιο πρώην πρωθυπουργός Guy Verhofstadt, έστειλε ένα tweet πριν από λίγους μήνες. "Οι Βρετανοί δεν είναι ηλίθιοι. Δεν θα ψηφίσουν για το προτεινόμενο δημοψήφισμα ,την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση." Ας ελπίσουμε μια γκάφα. Κανένα έθνος δεν θέλει να διδαχθεί από ένα άλλο. Ειδικά όχι οι περήφανοι Βρετανοί και σίγουρα όχι από τις Βρυξέλλες και τα όργανά της, που στα μάτια τους είναι οι απόγονοι των αντιδημοκρατικών, πεινασμένων για εξουσία γραφειοκρατών.

3ος Κίνδυνος: Μια νέα τρομοκρατική επίθεση

Η Βρετανία έχει οδυνηρή εμπειρία με την ισλαμική τρομοκρατία. Το 2005 ανατίναξαν τέσσερις εξτρεμιστές το μετρό του Λονδίνου και λεωφορεία στον αέρα. Από τότε, οι αρχές μπόρεσαν να αποτρέψουν περισσότερες από μια ντουζίνα επιθέσεις.

Ότι ορισμένοι από τους δράστες του Παρισιού, στις 13 Νοεμβρίου, ήλθαν σαν πρόσφυγες μέσω της βαλκανικής οδού στην Ευρώπη. Ότι η βελγική αστυνομία σε μεγάλο βαθμό αγνοούσε, ότι προφανώς είχαν χορηγήσει φωλιές στους τρομοκράτες στη χώρα τους. Όλα αυτά ενισχύουν τους βρετανούς αντιπάλους της ΕΕ την πεποίθηση ότι θα είναι σε καλύτερη θέση μόνοι τους στο νησί τους, με τον έλεγχο των συνόρων τους κατά των εξτρεμιστών και όχι όπως στην ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κάμερον τόνισε επίσης, ότι θα ήταν καλύτερα η αστυνομική συνεργασία με τις άλλες χώρες της ΕΕ, να είναι η καλύτερη άμυνα εναντίον αυτής της παγκόσμιας απειλής.

4ος Κίνδυνος : Μια νέα κρίση του ευρώ

"Εμείς ποτέ δεν θα γίνουμε μέρος της ζώνης του ευρώ", ανακοίνωσε ο Κάμερον στο τέλος της συνόδου κορυφής. Αν και αυτό ήταν επίσης σαφές χωρίς την μεταρρύθμιση συμφωνία. Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους, Οι Βρετανοί φορολογούμενοι δεν θα δώσουν για αυτό. Η Τράπεζα της Αγγλίας παραμένει ο μοναδικός θεματοφύλακας της Αγγλίας.

Αλλά η γερμανική-κυριαρχία διαχείρισης κρίσης του Grexit του καλοκαιριού του 2015 δεν άρεσε στους Βρετανούς. Οι Βρετανοί θα προτιμούσαν να δώσουν χρήματα, για να σταθεροποιήσουν και να τονώσουν την οικονομία. Η πίεση στην Αθήνα είδε πολλούς να το θεωρούν σαν παραβίαση της δημοκρατίας και της κυριαρχίας έθνους κράτους. Αναζωογόνηση της κρίσης στην Ελλάδα ή αλλού μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα παραδώσει στο στρατόπεδο "Αφήστε" τα νέα επιχειρήματα ότι η ΕΕ είναι μια ανεξέλεγκτη, κάτω από τη γερμανική επιβολή .

5ος Κίνδυνος: Τα μέσα ενημέρωσης

Το Σάββατο, η "Sun" Με τίτλο το γεγονός ότι 6000 τζιχαντιστές βρίσκονται έξω από την πόρτα της Βρετανίας μέσω της διαδρομής των προσφύγων της ΕΕ. Η άλλη μεγάλη εφημερίδα "The Daily Mail" αναφέρει στις εκθέσεις της σε καθημερινή βάση τους ίδιους φόβους. Η αντι-ΕΕ εκστρατεία στη θα ενταθεί κατά τους προσεχείς μήνες. Αντίθετα, ο Κάμερον και οι φιλο-Ευρωπαίοι δεν έχουν τα μέσα στα media.

0 σχόλια: