Το ανοσοποιητικό μας σύστημα στην άμυνα τους κατά του καρκίνου.

Καρκινικά κύτταρα με κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι συνεχώς έτοιμο για να προστατεύσει το σώμα μας από ιούς, βακτήρια και μη φυσιολογικά κύτταρα, όπως τα καρκινικά κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν ωστόσο να ξεφύγουν από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας το ίδιο αόρατο στην άμυνα του οργανισμού. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει τώρα πώς να αποφύγουν τα κόλπα των καρκινικών κυττάρων μέσω καινοτόμων φαρμάκων.

Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα;

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένα είδος αστυνομίας του σώματος που αναγνωρίζει και καταστρέφει τα παθογόνα, όπως τους ιούς και τα βακτήρια. Για να χειριστεί αποτελεσματικά αυτό το έργο, το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιεί πολύ εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κύτταρα αυτοάμυνας περιπολούν σαν αστυνομικοί σε όλο το σώμα και αναγνωρίζουν το φίλο από τον εχθρό. Μπορούν να διακρίνουν να τα ξεχωρίσουν μεταξύ των υγιών των νοσούντων και των κατεστραμμένων κυττάρων. Γιατί άμυνα του οργανισμού εργάζεται κατά ιών και βακτηρίων αλλά προφανώς όχι εναντίον των καρκινικών κυττάρων; Υπήρξε εδώ και καιρό ένα μεγάλο μυστήριο που θα μπορούσε να λυθεί μόνο πρόσφατα, χάρη στην εντατική έρευνα.

Πώς τα καρκινικά κύτταρα αποκρύπτονται από το ανοσοποιητικό σύστημα


Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι τα καρκινικά κύτταρα καμουφλάρονται πολύ επιδέξια για να αποφύγουν την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για να καλυφτούν τα καρκινικά κύτταρα σε κάποιο βαθμό δημιουργούν ένα μανδύα από ορισμένες πρωτεΐνες στην επιφάνειά τους. Με αυτόν τον καμουφλαρισμένο μανδύα κρύβουν τον όγκο, εμποδίζοντας την επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα ίδια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος δεν μπορούν πλέον να αναγνωρίσουν ότι έχουν εκφυλιστεί και τα καρκινικά κύτταρα κατά αυτόν τον τρόπο αναπτύσσονται ανεμπόδιστα.

Οι ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου ξεσκεπάζουν τα καρκινικά κύτταρα

Ο καμουφλαρισμένος μανδύας των καρκινικών κυττάρων είναι ένα κρίσιμο σημείο στην εκκίνηση της ανοσοθεραπείας του καρκίνου. Με καινοτόμα φάρμακα, που θα εμποδίζουν αυτόν τον μανδύα των καρκινικών κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα να γίνεται αόρατο. Έτσι, τα καρκινικά κύτταρα θα ξεσκεπάζονται και το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, θα μπορέσει να τα αναγνωρίσει και με μια επίθεση, στην καλύτερη περίπτωση, να τα καταστρέψει.

Από τις ελπιδοφόρους προόδους σε αυτόν τον τομέα θα μπορέσουν να επωφεληθούν οι ασθενείς.

Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, η πρόοδος στον τομέα αυτό κατά του καρκίνου είναι μια κορυφαία επιστημονική ανακάλυψη, που αποτελεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην έρευνα και θεραπεία του καρκίνου.

Μέχρι τώρα μπορούσε να επιτευχθεί η χρήση αυτών των φαρμάκων κυρίως για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος, τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και επίσης σε μια μορφή επιτυχίας καρκίνου του πνεύμονα. Για περισσότερες μορφές καρκίνου, η αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών ανοσοθεραπειών αυτή τη στιγμή διερευνάται εντατικά σε κλινικές δοκιμές.

0 σχόλια: