Ποιες ήταν οι τάσεις στις τηλεοράσεις στην CES 2017. Περισσότερες μορφές HDR και καλύτερη ποιότητα εικόνας.

2017 LG OLED TV
Στην CES 2017 ορισμένες τάσεις ξεθωριάζουν η 3D πέθανε και η κυρτή
τηλεόραση είναι χωρίς μέλλον. Οι κατασκευαστές προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή των καταναλωτών σε πιο σημαντική περιοχή. Την ποιότητα εικόνας. Αλλά χρειαζόμαστε πραγματικά 4 μορφές HDR;

Καλύτερη ποιότητα εικόνας

Οι Smart τηλεοράσεις θα είναι ακόμα εδώ και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά και άλλες τάσεις έχουν ξεθωριάσει. Οι 3D τηλεοράσεις είναι νεκρές και η κυρτή τηλεόραση πεθαίνει παρόλο που κάποιοι κατασκευαστές αρνούνται να αναγνωρίσουν το γεγονός. Είναι ένα δαπανηρό λάθος, έτσι είναι φυσικό ότι μια εταιρεία προσπαθεί να πάρει την απόδοση των επενδύσεων.

Οι κατασκευαστές έχουν αποφασίσει να επικεντρωθούν και πάλι ολόψυχα στην ποιότητα της εικόνας. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι ξεκίνησαν με την Ultra HD, αλλά ο κλάδος της τηλεόρασης συνειδητοποίησε γρήγορα ότι χρειάζεται περισσότερο από το "περισσότερα pixel" για να δουν τους καταναλωτές πραγματικά ενθουσιασμένους. Μετά από όλα αυτά, το όφελος της ανάλυσης ακολουθεί ο νόμος των φθινουσών αποδόσεων, εκτός εάν τα μεγέθη οθόνης αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό, το οποίο δεν συμβαίνει.
τα χρωματικά στάνταρτ
Έτσι, ο κλάδος της τηλεόρασης άρχισε να μιλάει για «τα καλύτερα pixels", βελτιωμένη αντίθεση, μια ευρύτερη δυναμική περιοχή, και καλύτερα χρώματα. Αυτό έχει οδηγήσει στο HDR (High Dynamic Range) και το νέο χρωματικό στάνταρτ Rec.2020 που θα πρέπει να γίνει κατανοητό ως ένα φιλόδοξο στόχο για το έτος 2020, εξ ου και το όνομα. Με τον καθορισμό αυτών των στόχων και την επικύρωση τους ως πρότυπα, οι φορείς του κλάδου έχουν δώσει κίνητρα και φαίνεται να έχουν εργαστεί για αυτά.

Πιο συγκεκριμένα ο κλάδος θέλει να βελτιώσει τα χρώματα στην τηλεόραση μας από την τρέχουσες χρωματικές συστάσεις του στάνταρτ Rec.709, που έχει χρησιμοποιηθεί για το περιεχόμενο HD, στο μελλοντικό Rec.2020. Για να δοθεί μια πρόχειρη εκτίμηση του πόσο μεγάλο άλμα θα γίνει , θεωρούν ότι Rec.709 καλύπτει περίπου το 33% των ορατών χρωμάτων (με το ανθρώπινο μάτι), ενώ το Rec.2020 καλύπτει περίπου το 75%. Οι κατασκευαστές τηλεοράσεων βρίσκονται περίπου στα μισά του δρόμου, όπως οι περισσότερες τηλεοράσεις high-end καλύπτουν την γκάμα χρωμάτων DCI-P3, που κατέχει περίπου το 50% από τα ορατά χρώματα. Στο δρόμο προς το Rec.2020 χρειάζεται επίσης σημαντικά υψηλότερη φωτεινότητα, πράγμα που σημαίνει ότι το δυναμικό εύρος πρέπει να επεκταθεί.

Το HDR αποτελεί μια νέα φάση στον κλάδο της τηλεόρασης, το οποίο είναι συναρπαστικό με πολλούς τρόπους. Έχουμε συχνά δει πώς κάθε κατασκευαστής έχει τη δική του ατζέντα. Ορισμένοι έχουν, στο παρελθόν, προσπαθήσει να εφαρμόσουν μια ευρεία γκάμα χρωμάτων ή ένα εκτεταμένο δυναμικό εύρος μέσω ιδιόκτητων μεθόδων ή μέσω λειτουργικότητας upscaling αλλά το HDR όμως αποτελεί μια εντελώς νέα βάση για τα πρότυπα βίντεο, από την κάμερα μέσα στο στούντιο μέχρι τις οθόνες των καταναλωτών . Αυτό έχει ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να κυνηγήσουν τον ίδιο στόχο. Το HDR είναι μια μεγάλη επανάσταση στην τηλεόραση, στις ταινίες, στα παιχνίδια από ότι οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται.

Το HDR συνέβαλε στην τόνωση της ζήτησης για OLED που θέτει νέα πρότυπα για την ποιότητα της εικόνας, και επιτάχυνε την υιοθέτηση των quantum dots σε οθόνες LCD. Οι φιλόδοξοι στόχοι ενσωματώνονται με τη μορφή HDR, που θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της καινοτομίας στις οθόνες και να οδηγήσει σε εντελώς νέες μορφές και παραλλαγές των τεχνολογιών απεικόνισης.

ces2017 trends
Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο δραματικό, αλλά να θυμηθούμε τις ημέρες πότε εισήχθη το HD και το 3D; Εκείνες τις ημέρες ήταν αρκετά ήσυχοι καιροί για τις τηλεοράσεις. Το HDR βοήθησε αναθερμανθεί ο κλάδος και να παρακινήσει τους κατασκευαστές, τελικά τι σημαίνει μια καλύτερη εμπειρία εικόνας στο σπίτι. Ο δρόμος προς ακόμη πιο εντυπωσιακή ποιότητα εικόνας είναι ήδη στρωμένος. Το Ultra HD ήταν το πρώτο βήμα και τώρα είμαστε στη φάση HDR. Σε μερικά χρόνια από τώρα, ο κλάδος της τηλεόρασης θα μεταβεί στο 8K ανάλυση και HFR (High Frame Rate) που θα βελτιώσουν την αναπαραγωγή της κίνησης δραστικά. Φυσικά, ως καταναλωτής θέλει τα πάντα σε ένα πακέτο, αλλά γνωρίζοντας τον χάρτη πορείας μπορεί κάποιος εκ των προτέρων να είναι σε θέση να λάβει τεκμηριωμένη και λογική απόφαση.

εικόνα με Dolby vision στην έκθεση CES 2017
Είναι 4 μορφές HDR πάρα πολλές;

Αυτό δεν είναι μια νέα μορφή πολέμου, όπως το Betamax έναντι VHS ή HD-DVD εναντίον Blu-ray. Οι καταναλωτές δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μια επιλογή με βάση την αποκλειστικότητα. Οι τηλεοράσεις μπορεί  και πρέπει να υποστηρίξουν  περισσότερες από μία μορφή HDR.

Οι τέσσερις μορφές HDR είναι :

•HDR10
•Dolby Vision
•HLG
•Advanced HDR by Technicolor

Οι 4 μορφές HDR μπορούν να συνυπάρχουν και το καθένα  προσφέρει διαφορετικά πλεονεκτήματα. Ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν τόσες πολλές μορφές έχει να κάνει με το πόσο θεμελιώδης αλλαγή είναι το HDR. Ο κλάδος της τηλεόρασης έχει αρχίσει ξαναγράφει  τα πρότυπα του βίντεο. Πιθανώς αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια πριν HDR ωριμάσει, αλλά εξακολουθεί να είναι εκπληκτικό, τουλάχιστον για εμάς, ότι υπάρχει τόσο μεγάλη δραστηριότητα στην περιοχή.
 

0 σχόλια: