Η Samsung εισάγει την ανοικτή μορφή HDR10 +

διαφορά συμβατικής TV και αυτής με το φορματ HDR10 +
Η Samsung και η Amazon παρουσίασαν σήμερα μια ενημέρωση για την
ανοικτή μορφή HDR10. Το βίντεο HDR10 + μπορεί να κωδικοποιηθεί με δυναμικά μεταδεδομένα (metadata ) για να βελτιώσει την ποιότητα της εικόνας, όπως και το Dolby Vision.

Από το HDR10 στο HDR10 +

Σε αντίθεση με τη Sony και την LG, η Samsung αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη Dolby για την υλοποίηση της μορφής Dolby Vision στις τηλεοράσεις της. Η εταιρεία πιστεύει ότι ο κλάδος χρειάζεται ένα ανοικτό πρότυπο HDR χωρίς στάνταρ.

Το HDR10 + είναι μια επέκταση του ανοικτού προτύπου HDR10. Το HDR10 + "χρησιμοποιεί δυναμικά μεταδεδομένα για να παράγει ενισχυμένη αντίθεση και χρώματα σε ένα διευρυμένο φάσμα τηλεοράσεων". Με τα δυναμικά μεταδεδομένα , το περιεχόμενο μπορεί να ανακοινώσει στην τηλεόραση πώς να αναπαράγει καλύτερα την ταινία σε μια σκηνή ανά σκηνή ή ακόμα και ανά καρέ.
Αν αυτό ακούγεται οικείο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δυναμικά μεταδεδομένα είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της μορφής HDR Dolby Vision που η Samsung στοχεύει συγκεκριμένα. Και με την εισαγωγή του HDR10 + θεωρούμε ότι είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η Samsung θα συνεχίσει να αντιστέκεται στο Dolby Vision.

- "Για παράδειγμα, όταν το γενικό σχέδιο χρώματος μιας ταινίας είναι πολύ φωτεινό αλλά έχει μερικές σκηνές που έχουν γυριστεί σε σχετικά χαμηλό φωτισμό, αυτές οι σκηνές θα φαίνονται πολύ πιο σκούρες από ό, τι αρχικά οραματίστηκε από τον σκηνοθέτη", ανέφερε η εταιρεία. "Το HDR10 + ενσωματώνει δυναμικά μεταδεδομένα που επιτρέπουν σε μια τηλεόραση υψηλής δυναμικής εμβέλειας (HDR) να προσαρμόζει τα επίπεδα φωτεινότητας σε μια σκηνή ανά σκηνή ή ακόμα και ανά καρέ."

Περιεχόμενο από την Amazon

Το HDR10 + δεν θα πάει πουθενά χωρίς το περιεχόμενο, γι αυτό η Samsung συνεργάζεται με την Amazon για να κάνει διαθέσιμες τις τηλεοπτικές σειρές και τις ταινίες με την ενημερωμένη μορφή.

"Μαζί με τη Samsung, είμαστε ενθουσιασμένοι που προσφέρουμε στους πελάτες μια βελτιωμένη εμπειρία προβολής σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών", δήλωσε ο Greg Hart, Αντιπρόεδρος του Amazon Video, παγκοσμίως. «Στην Amazon, συνεχίζουμε να καινοτομούμε για λογαριασμό των πελατών μας και είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε ο πρώτος πάροχος υπηρεσιών streaming που θα συνεργαστεί με τη Samsung για να καταστήσει το HDR10 + διαθέσιμο στο Prime Video παγκοσμίως αργότερα αυτό το έτος».

Το Amazon Video "είναι ο πρώτος παροχέας υπηρεσιών streaming που θα αρχίσει την ανάπτυξη του προτύπου για το κοινό του". Δεν είναι σαφές πότε θα διατεθεί το περιεχόμενο, μόνο ότι θα φτάσει "αργότερα αυτό το έτος".

Κανένας άλλος κατασκευαστής τηλεοράσεων δεν έχει ανακοινώσει υποστήριξη για HDR10 + σε αυτό το σημείο, αλλά όλοι οι κατασκευαστές ενσωματώνουν υποστήριξη για HDR10. Το Dolby Vision θα υποστηρίζει τις τηλεοράσεις LG, Sony, TCL και άλλους.

Η Samsung αντιμετωπίζει τώρα μια δύσκολη μάχη για να πείσει ολόκληρο το οικοσύστημα να μεταβεί στο HDR10 +. Το HDR είναι ένα end-to-end σύστημα, έτσι ώστε εκτός από το να πείσει τους ανταγωνιστές της, η Samsung θα πρέπει να πείσει επίσης τα στούντιο και τους δημιουργούς περιεχομένων εν γένει, καθώς και τους εμπορικούς αντιπροσώπους.
πηγή : HDR10 +

0 σχόλια: