Η αποφυγή της γλουτένης ωφελεί την καρδιά;

ψωμί χωρίς γλουτένη
Μια εθελοντική παραίτηση της γλουτένης δεν
 φέρνει κανένα όφελος για την υγεία της καρδιάς. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα από τα αρχεία υγείας περισσότερων από 100.000 Αμερικανών. Ενδεχομένως η αποφυγή κατανάλωσης της μπορεί ακόμη και να έχει μειονεκτήματα.

Τα κέικ στους πάγκους των μπιστρό στις ΗΠΑ φαίνονται ελκυστικά. Αλλά: «υπάρχει γλουτένη σε αυτά;» Οι σερβιτόροι που είναι συνηθισμένοι σε αυτή την ερώτηση. Περίπου 200 εκατομμύρια γεύματα παραγγέλλονται ετησίως χωρίς γλουτένη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά το φαγητό η δυσφημισμένη γλουτένη του σιταριού, η οποία είναι επίσης παρούσα στα περισσότερα δημητριακά, αποτελεί εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ τη νέα τάση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι: Σε άτομα με συγγενή δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη), περίπου ένα τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ, η πρωτεΐνη προκαλεί μια φλεγμονή του λεπτού εντέρου με μερικές δυσάρεστες εντερικές διαταραχές. Επίσης μπορεί να είναι το αποτέλεσμα η αναιμία, φουσκώματα ή οστεοπόρωση.

Μερικοί άλλοι άνθρωποι πάσχουν από αλλεργία σίτου ή ευαισθησία στη γλουτένη. Αλλά δημοφιλή βιβλία όπως «Wheat Belly» του γιατρού William Davis παρουσιάζει την πρωτεΐνη ως δήθεν ανθυγιεινή και προκαλεί πάχυνση.

Πάρα πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη βρίσκουν πολλούς αγοραστές. Σύμφωνα με την έρευνα, μία στις δέκα οικογένειες στις ΗΠΑ, ζουν χωρίς γλουτένη και ένας στους τέσσερις Αμερικανούς πιστεύουν ότι η διατροφή είναι πιο υγιεινή χωρίς αυτήν.

Για την υγεία της καρδιάς η χωρίς γλουτένη διατροφή δεν παρουσιάζει κανένα πλεονέκτημα, όπως δημοσιεύεται σε ένα Βρετανικό ιατρικό περιοδικό. Εξαιτίας της αποφυγής της γλουτένης, μάλιστα πολλοί άνθρωποι μειώνουν την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, φαίνεται να προστατεύει την καρδιά.

«Με βάση τα δεδομένα μας δεν συνιστάται μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για την υγεία της καρδιάς,» λέει ο γαστρεντερολόγος και συν-συγγραφέας Άντριου Τσαν του Harvard School of Medicine.

Ανάλογα με την κατανάλωση γλουτένης, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες. «Ακόμα και στην ομάδα με τη χαμηλότερη κατανάλωση γλουτένης είχαν τα ίδια ποσοστά στεφανιαίας νόσου με την ομάδα που έκαναν μεγαλύτερη κατανάλωση,» περιγράφει ο Άντριου Τσαν.

Το σιτάρι
Τα παιδιά πρέπει να τρώνε από όλα 

Όποιος αποφεύγει τα προϊόντα ολικής αλέσεως, κινδυνεύει να χάσει την προστατευτική δράση της κατά των καρδιακών παθήσεων. 

Η γλουτένη είναι προφανώς επιβλαβής για άτομα με κοιλιοκάκη. Αλλά δημοφιλή βιβλία διατροφής που χρησιμοποιούν τυχαία και σποραδικά παραδείγματα, έχουν τροφοδοτήσει την άποψη ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη περιορίζεται για κάθε υγιή. Αλλά εκείνοι που αποφεύγουν τα προϊόντα ολικής αλέσεως, κινδυνεύουν να χάσουν ταυτόχρονα τις προστατευτικές επιδράσεις τους κατά των καρδιακών παθήσεων. 

Ο Martin Raithel (στος Νοσοκομείο Ερλάνγκεν της Γερμανίας), μέλος της Γερμανικής Εταιρείας για το πεπτικό σύστημα και Μεταβολικά Νοσήματα, το βλέπει με μια παρόμοια άποψη. «Πρώτα απ 'όλα οι βιταμίνες Β προστατεύουν την καρδιά», λέει. Οι φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής αλέσεως είναι επίσης σημαντικά συστατικά των βακτηρίων του εντέρου, ρυθμίζουν την κινητικότητα του εντέρου και επιτρέπουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να αυξηθεί περισσότερο αργά. Όποιοι αποφεύγουν, χωρίς λόγο τα δημητριακά, στερούν στο σώμα τους ταυτόχρονα από σημαντικές πολυαμίνες, όπως το έλαιο φύτρου σιταριού, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα.

Με ένα βλέμμα για την υγεία της καρδιάς, η μελέτη δεν αποτελεί αιτία, αλλά στο σύνολό της γίνεται πολύ λεπτομερή και πάνω σε μεγάλο χρονικό διάστημα φανερώνει κάτι, είπε ο Raithel. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Γερμανία, περίπου δύο έως τρία τοις εκατό των ανθρώπων έχουν κοιλιοκάκη. Ένα άλλο ποσοστό πάσχει από αλλεργία σίτου ή ευαισθησία στη γλουτένη.

«Οι αριθμοί του σιταριού ή η ευαισθησία στη γλουτένη γενικά υπερεκτιμήθηκε στο κοινό και στα μέσα ενημέρωσης,» είπε ο εμπειρογνώμονας. «Προβληματικό είναι ότι μετά από μεμονωμένους λόγους δεν είναι πάντα διαγνωστικά επαρκώς να καταζητείται από τις επιμέρους αιτίες.» Για να πάρετε με σαφήνεια το τι συμβαίνει, οι ειδικοί συστήνουν να μην δούμε επίμονα μόνο τα εντερικά προβλήματα με αυτο-τεστ από το Internet ή την βοήθεια από ομοιοπαθητική, αλλά να αφήσουμε να το διαγνώσει ένας γιατρός.

Τα παιδιά στην οικογένεια να τα συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή χωρίς γλουτένη, είναι επικίνδυνο, προειδοποιεί ο Raithel. «Τα παιδιά θα πρέπει πραγματικά να τρώνε από όλα, ακόμα και το κρέας και μικρές ποσότητες ζάχαρης,» τόνισε ο γαστρεντερολόγος . "Με κάθε περιορισμό των τροφίμων τότε η ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου μειώνεται. Και αυτό με τη σειρά του αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση πολλών ασθενειών. "

Μία μείωση της τάσης χωρίς γλουτένη δεν διαπιστώνεται είπε ο Raithel. «Αυτό είναι ίσως και το γεγονός που συχνά αναφέρονται σε πειράματα με ζώα στα οποία η γλουτένη παρουσιάζει ανεπιθύμητες ενέργειες.» Πολλοί με αυτόν τον τρόπο είναι υπερευαίσθητοι. Ωστόσο, τα αποτελέσματα από πειράματα σε ζώα δεν είναι εύκολο να περάσουν. «Το ανθρώπινο σώμα αντιδρά πολύπλοκα, σε πολλές περιπτώσεις

0 σχόλια: