Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα φαίνεται ότι βοηθούν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους ανθρώπους που προσπαθούν να
σταματήσουν το κάπνισμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που βοηθά στην επίλυση μιας μακροχρόνιας συζήτησης σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ, οι ερευνητές αναλύσανε στοιχεία περισσότερα από 160.000 άτομα, τα οποία κάλυψαν περίοδο σχεδόν 15 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές που χρησιμοποίησαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, προσπάθησαν να σταματήσουν το κάπνισμα πιο συχνά και το πέτυχαν (τουλάχιστον τρεις μήνες) συχνότερα από τους καπνιστές που δεν χρησιμοποιούσαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Συνολικά, περισσότεροι άνθρωποι εγκατέλειψαν το τελευταίο έτος σύμφωνα με τα δεδομένα που ήταν διαθέσιμα - το 2014-15 έτος - από ό, τι το 2010-11 έτος.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εξατμίζουν την υγρή νικοτίνη, έτσι ώστε να την παραδώσουν απευθείας αντί να καίνε τον καπνό και να δημιουργούν πίσσα, που έχει χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Καθώς το άτμισμα γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, υπήρξε πολλή συζήτηση για το ρόλο των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Κάποιοι λένε ότι είναι πιο υγιείς από ότι με τα πραγματικά τσιγάρα, αλλά άλλοι υποστηρίζουν ότι η δημοτικότητά τους δελεάζει τους μη καπνιστές στο κάπνισμα ή ότι οι άνθρωποι σκέφτονται ότι είναι υγιείς, ώστε να προσπαθήσουν λιγότερο να το σταματήσουν εντελώς.

Ακόμα κι αν είναι "υγιέστερα" από τα κανονικά τσιγάρα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ακόμα σπουδαία: οι χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο έχουν βρεθεί στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, και το άτμισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι συμπεριφορές ποικίλλουν επίσης γεωγραφικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστηρίξει πάρα πολύ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως εργαλεία παύσης του καπνίσματος, ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί στους πιθανούς κινδύνους τους.

Η σημερινή μελέτη δεν αναφέρθηκε εάν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προσελκύουν ανθρώπους οι οποίοι διαφορετικά θα ήταν μη καπνιστές. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν κάποιο ρόλο βοηθώντας τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα. Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες δημογραφικές έρευνες που καλύπτουν τα έτη 2001 έως 2015. Οι έρευνες αυτές παρείχαν ποσοστά διακοπής του καπνίσματος και η πιο πρόσφατη έρευνα, από το 2014 έως το 2015, είχε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 65% των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων προσπάθησε να σταματήσουν το κάπνισμα, έναντι του 40% των ανθρώπων που καπνίζουν αλλά δεν χρησιμοποιούσαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Περίπου το 8% των χρηστών των ηλεκτρονικών τσιγάρων πέτυχαν να τα εγκαταλείψουν για τουλάχιστον τρεις μήνες, σε σύγκριση με περίπου το 5% των μη χρηστών. Συνολικά, ο αριθμός των ατόμων που εγκατέλειψαν το κάπνισμα αυξήθηκε κατά 1,1 εκατοστιαίες μονάδες το 2015 από το 2011. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται εντυπωσιακό, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου 350.000 ανθρώπους.

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα αντιπροσωπευτικά δείγματα χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων, αλλά η μελέτη έχει περιορισμούς. Χρησιμοποίησε έρευνες, οι οποίες δεν τείνουν να παρέχουν τις πιο λεπτομερείς πληροφορίες, όπως το είδος του ηλεκτρονικού τσιγάρου που χρησιμοποιείται. Και τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κερδίζουν όλη την πίστη για τα καλά νέα. Οι συγγραφείς γράφουν ότι μάλλον βοήθησαν και πράγματα όπως οι εθνικές διαφημιστικές εκστρατείες κατά του καπνίσματος και του φόρου καπνού. Αυτό υποδηλώνει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να κάνουν περισσότερο καλό ωστόσο ίσως ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια νέα ματιά στις τάσεις γύρω από αυτήν την τεχνολογία.

0 σχόλια: