Οι επιστήμονες βρήκαν χημική ουσία υπεύθυνη στον εγκέφαλο για τις ανεπιθύμητες σκέψεις.

ανεπιθύμητες σκέψεις
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια σημαντική χημική ουσία στον εγκέφαλο που
είναι το κλειδί για την αποφυγή ανεπιθύμητων σκέψεων. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κατανόηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως τη μετατραυματική διαταραχή στρες (PTSD), το άγχος και ακόμη και τη σχιζοφρένεια.

Δοκιμή «Σκέπτεσαι / Μη Σκέπτεσαι

Ο καθένας έχει αναμνήσεις ή σκέψεις που προτιμούν να τις διώξει από το να τις σκάφτεται. Αυτές θα μπορούσαν να έχουν τη μορφή δυσάρεστων αναμνήσεων ή εικόνων, ανησυχιών ή ακόμα και τραυματικών εμπειριών που προκαλούν θλίψη. Μερικές φορές καταφέρνουμε να διώξουμε αυτές τις ανεπιθύμητες σκέψεις από την εμφάνιση τους αλλά υπάρχουν απροσδόκητες στιγμές που είναι απλούστατα πιο δύσκολο να ελεγχθούν.

Για να κατανοήσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια αυτή τη διαδικασία καταστολής των ανεπιθύμητων σκέψεων, οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέλαβαν μια εργασία που ονομάζεται "Think / No-Think" όπου κάθε συμμετέχων μαθαίνει πρώτα να συσχετίσει μια σειρά από μη συνδεδεμένα ζεύγη λέξεων. Για παράδειγμα, τους δόθηκε η λέξη βρύα, που οι συμμετέχοντες στη συνέχεια τη συνδέουν με την άσχετη λέξη βόρεια.

Στο δεύτερο μέρος της εργασίας, κλήθηκε ο καθένας να θυμηθεί τη σχετική λέξη (βόρεια), εάν ήταν πράσινη, αλλά να διώξει τη σκέψη του αν είχε κόκκινο χρώμα. Για παράδειγμα, αν η λέξη "βρύα" εμφανίζεται με πράσινο χρώμα, οι συμμετέχοντες πρέπει να θυμούνται τη συνημμένη λέξη τους, βόρεια, αλλά εάν εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα, πρέπει απλά να κοιτάξουν να την διώξουν από το μυαλό τους και να μη σκέφτονται τη λέξη "βόρεια".

Χημική ουσία υπεύθυνη για την αποφυγή ανεπιθύμητων σκέψεων

Με τη χρήση fMRI και μαγνητικής φασματοσκοπίας, οι ερευνητές παρακολούθησαν τόσο την εγκεφαλική δραστηριότητα όσο και τις χημικές αλλαγές καθώς οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να διώξουν τις σκέψεις τους. Όπως αποδεικνύεται, μια χημική ουσία που ονομάζεται GABA είναι ο κύριος νευροδιαβιβαστής υπεύθυνος για την αποφυγή ανεπιθύμητων σκέψεων και αναμνήσεων. Η απελευθέρωση GABA από ένα μόνο νευρικό κύτταρο μπορεί προφανώς να καταστείλει τη δραστηριότητα στα άλλα συνδεδεμένα νευρικά κύτταρα του.

«ιππόκαμπος»
Περαιτέρω, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συγκέντρωση του GABA στον «ιππόκαμπο» στον εγκέφαλο ενός ατόμου είναι προγνωστική για την ικανότητά του να διώξει τις ανεπιθύμητες σκέψεις. Ο «ιππόκαμπος» είναι ένα βασικό μέρος του εγκεφάλου όταν πρόκειται για τη μνήμη, ενώ ο προμετωπικός φλοιός θεωρείται ως κέντρο εντολών του εγκεφάλου. Μεταξύ των συμμετεχόντων, εκείνοι που είχαν λιγότερο Hippocampal GABA δεν ήταν αρκετά ισχυροί στην καταστολή της σκέψης σύμφωνα με τις εντολές του προμετωπιαίου φλοιού.

"Εάν οι πεζικάριοι του στρατού είναι κακώς εξοπλισμένοι, τότε οι εντολές των διοικητών τους δεν μπορούν να εφαρμοστούν καλά", δήλωσε ο καθηγητής Michael Anderson του Πανεπιστημίου του Cambridge, συν-συγγραφέας της μελέτης.

PTSD, άγχος, κατάθλιψη και σχιζοφρένεια

Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το PTSD, το άγχος και η κατάθλιψη, είναι η αδυναμία ελέγχου των αρνητικών ή δυσάρεστων σκέψεων από την εμφάνιση τους. Στην περίπτωση της σχιζοφρένειας, προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι εκείνοι με τη διαταραχή έχουν υπερδραστήριο ιππόκαμπο και η μεταθανάτια ανάλυση των ασθενών δείχνει συμβιβασμούς σε ανασταλτικούς νευρώνες όπως στη GABA. Αυτό ίσως συμβάλλει στις ακανόνιστες σκέψεις και αναμνήσεις και παραισθήσεις μεταξύ των ασθενών.

Καθώς η τρέχουσα ανακάλυψη δείχνει έναν πιο συγκεκριμένο μηχανισμό που εμπλέκεται στην ανάκτηση και καταστολή μνήμης, ίσως οι εμπειρογνώμονες μπορεί να είναι πιο κοντά στην κατανόηση των μηχανισμών που περιβάλλουν τέτοια προβλήματα ψυχικής υγείας. Αν και οι ερευνητές δεν συζήτησαν πιθανές ειδικές θεραπείες, τα αποτελέσματά τους υποδηλώνουν ότι ίσως η σταθεροποίηση της δραστικότητας GABA στον ιππόκαμπο θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για την καταστολή ανεπιθύμητων σκέψεων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Πηγή : Techtimes

Σχετικά άρθρα για την υγεία :

0 σχόλια: