ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΘΑ ΣΚΟΤΩΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΑΛΛΕΣ ΖΩΕΣ?

  • Αναρτήθηκε: 4.12.11 -
Αποτελέσματα σε τεστ εικονικής πραγματικότητας:
90% από εμάς θα τραβούσαν ένα μοχλό για να σκοτώσουν κάποιον, αλλά μόνο αν αυτό θα έσωζε περισσότερες ζωές.
90% των ανθρώπων θα άφηναν να πεθάνει ένας για να σωθούν πέντε.
Μερικοί θα "πάγωναν" και θα αδυνατούσαν να πάρουν μια απόφαση.


"Νοητικό πείραμα" διεξάγεται για πρώτη φορά σε 3D περιβάλλον. 


Σε πρόσφατες έρευνες στο Michigan State University χρησιμοποιήθηκε ένα 3D headset για να «θέσει» τους μαθητές μέσα σε ένα εικονικό περιβάλλον, όπου ένα τραίνο κατευθυνόταν σε μια ομάδα πέντε ανθρώπων.
Με το τράβηγμα ενός μοχλού, οι μαθητές θα μπορούσαν να επαναπροσανατολίσουν το τρένο σε ένα άλλο κομμάτι, όπου ένα άτομο θα πρέπει να πεθάνει.
90% των φοιτητών, στο εικονικό περιβάλλον, έλαβε την απόφαση να τραβήξει το μοχλό βάζοντας τέλος της ζωής ενός ατόμου.

Από τη μια πλευρά, πάνω στις ράγες του τρένου, 5 άτομα έκαναν πεζοπορία και από την άλλη πλευρά ένα άτομο, μόνο του, έκανε πεζοπορία. Καθώς το τρένο πλησίαζε, έπρεπε να αποφασίσουν αν το τραίνο θα πέσει πάνω στα 5 άτομα, ή θα πατούσαν ένα διακόπτη, αλλάζοντας την πορεία του τραίνου με κατεύθυνση προς το ένα άτομο.

Από τους 147 συμμετέχοντες, οι 133 (90,5%) τράβηξε το διακόπτη για την εκτροπή του τραίνου, με αποτέλεσμα το θάνατο του ενός πεζοπόρου.
14 συμμετέχοντες πήραν την απόφαση, το τραίνο να σκοτώσει τους πέντε πεζοπόρους.


Το 90% των συμμετεχόντων που τράβηξε το διακόπτη, υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να παραβιάζουν ένα ηθικό κανόνα αν αυτό σημαίνει ελαχιστοποίηση της βλάβης.
"Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ο κανόνας του "Ου φονεύσεις" μπορεί να ξεπεραστεί με εκτιμήσεις για το γενικότερο καλό", είπε ο Carlos David Navarrete, ερευνητής του project.

Πηγή: dailymail