Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται σε τριτοκοσμικά επίπεδα

  • Αναρτήθηκε: 13.3.12 -
Σύμφωνα με υπολογισμούς του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, για την Financial Times, χώρες όπως το Περού και το Βιετνάμ θα προσπεράσουν τις αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση ότι το 2012 η ύφεση θα περιοριστεί στο 2%.

Εάν η ελληνική οικονομία συρρικνωθεί στο 8% (7,5% το 2011), τότε ενδέχεται να καταταχθεί κάτω από το Μπαγκλαντές και το Περού, υποστηρίζει ο ερευνητής του Ifo, Στέφεν Έλστνερ.

Με βάση την αγοραστική δύναμη το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν πέφτει για πρώτη φορά κάτω από εκείνο ορισμένων υπό ανάπτυξη χωρών ή αναδυόμενων οικονομιών. Ας σημειωθεί ότι το 2009 η Ελλάδα καταλάμβανε την 35η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το 2010 την προσπέρασαν Ελβετία, Αυστρία και Χονγκ Κονγκ, ενώ το 2011 η Ελλάδα έπεσε στην 40η θέση, πίσω από την Ουκρανία και τη Σιγκαπούρη.


Χωρίς ιστορικό προηγούμενο κρίνεται η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας λόγω της κρίσης χρέους. "Πρόκειται για την μεταπολεμικά μεγαλύτερη ύφεση σε χώρα της Δύσης", εκτιμά ο οικονομικός ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Berkeley Μπάρι Άιχενγκριν στους Financial Times Deutschland. 

Ο λόγος της δραματικής πτώσης του πλούτου είναι η κρίση χρέους και το αποτέλεσμα των ριζοσπαστικών μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης της Αθήνας. Η μόνη παρηγοριά για τους Έλληνες, είναι ότι η διάσωση οδεύει μπροστά.

Πηγή: ftd