Οι Γάλλοι εξέφρασαν την οργή τους στις εκλογές

  • Αναρτήθηκε: 23.4.12 -
Ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών τελείωσε με εκπλήξεις. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η εκπληκτική άνοδος του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λε Πεν που κατάφερε να συγκεντρώσει το 18-20% των ψήφων. Οι δημοσκοπήσεις είχαν υποτιμήσει την υποστήριξή της.



Νικητής του πρώτου γύρου αναδείχτηκε ο François Hollande, με 28-29% των ψήφων, ο οποίος ανέτρεψε τον Νικολά Σαρκοζί φέρνοντάς τον στη δεύτερη θέση με 25-27%. Ο δεύτερος γύρων των γαλλικών εκλογών θα διεξαχθεί παράλληλα με τις ελληνικές εκλογές στις 6 Μαϊού.

Η Μαρίν Λε Πεν είχε υποσχεθεί να βγάλει τη Γαλλία εκτός του ευρώ, να μειώσει τη νόμιμη μετανάστευση σε μόλις 10.000 νέους μετανάστες ετησίως, να αφήσει τη συνθήκη Σένγκεν και να εισάγει την παλιά πειθαρχία διδασκαλίας στα σχολεία. Το σύνθημά της ήταν "Αυτό είναι το σπίτι μας, η χώρα μας".

Ο νικητής του πρώτου γύρου, ο Hollande, είναι αντίθετος με την οικονομική πολιτική που βασίζεται αποκλειστικά στη λιτότητα και υποσχέθηκε για μια ευρωπαϊκή συμφωνία που περιλαμβάνει διατάξεις για απασχόληση και ανάπτυξη. Επίσης υπόσχεται να βοηθήσει τις υπερχρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ να ξεφύγουν από την ύφεση.

Ο Νικολά Σαρκοζί έγινε ο πιο αντι-δημοφιλής Γάλλος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας.