Διπλή οικονομική ύφεση χτυπά τη Βρετανία

  • Αναρτήθηκε: 25.4.12 -
Η Βρετανία βρίσκεται και επίσημα πίσω στην ύφεση, μετά την απρόσμενη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,2% τους 3 πρώτους μήνες του χρόνου. Ο ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε κατά 0,2% το ίδιο διάστημα..


Ακολούθησε πτώση 0,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011, σηματοδοτώντας μια τεχνική ύφεση και την πρώτη βρετανική διπλή βουτιά από το 1975.

Μια ανάλυση των στοιχείων έδειξε μια γενική αδυναμία σε ολόκληρη την οικονομία. Η κατασκευαστική παραγωγή μειώθηκε απότομα κατά 3% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, ενώ ο βιομηχανικός τομέας συρρικνώθηκε κατά 0,4% και ο τομέας υπηρεσιών, ο οποίος αντιπροσωπεύει τα 3/4 της οικονομίας, αυξήθηκε κατά 0,1%.

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι "Έχουμε κληρονομήσει ένα έλλειμμα προϋπολογισμού της τάξεως του 11%, το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας και από της Ισπανίας και από της Πορτογαλίας.. Το μόνο πράγμα που δε πρέπει να κάνουμε, είναι να εγκαταλείψουμε τις δαπάνες και τα σχέδια μείωσης του ελλείμματος, επειδή η λύση σε μια κρίση χρέους δε μπορεί να είναι το περισσότερο χρέος"

Πηγή: telegraph