Σύγκρουση Hollande και Merkel για τη λιτότητα

  • Αναρτήθηκε: 27.4.12 -
Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η Γαλλία δε μπορεί να ξαναγράψει το δημοσιονομικό σύμφωνο, ενώ ο Γάλλος πρωτοπόρος Ολάντ δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν εξουσιάζει την Ευρώπη..


Η Μέρκελ δήλωσε ότι "Το δημοσιονομικό σύμφωνο έχει διαπραγματευτεί και υπογραφεί από 25 αρχηγούς κυβερνήσεων. Έχει ήδη κυρωθεί από την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Κοινοβούλια σε όλη την Ευρώπη πρόκειται να το περάσουν. Η Ιρλανδία έχει ένα δημοψήφισμα τέλη Μαΐου. Δε μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης".

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν πέσει θύματα σπασμωδικών κινήσεων ενάντια στη λιτότητα. Η πολιτική συζήτηση στην Ευρώπη μετατοπίζεται από την γερμανική επιμονή στη λιτότητα, προς μια μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Ο Ολάντ δεσμεύτηκε ότι εάν εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Ιούνιο, θα επαναδιαπραγματευτεί το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Η ολλανδική κυβέρνηση έπεσε την προηγούμενη εβδομάδα, κατόπιν αποτυχίας να περάσει τα μέτρα λιτότητας. Η πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας ακρωτηριάστηκε την Πέμπτη. Η ρουμανική κυβέρνηση ανατράπηκε στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης από την αντιπολίτευση για τις περικοπές του προϋπολογισμού. Η τσεχική κυβέρνηση αγωνίζεται για την επιβίωσή της.

Πηγή: guardian