Η Ελλάδα θα λυγίσει την παγκόσμια οικονομία

  • Αναρτήθηκε: 19.5.12 -
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το κόστος της αποχώρησης της Αθήνας είναι ανυπολόγιστο. Κανείς από τους οικονομολόγους δε γνωρίζει το λογαριασμό. Μια πιθανή τιμή είναι το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Ποιο θα είναι το κόστος για κάθε χώρα;


Οι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει διάφορα σενάρια, όλα με πολλές αβεβαιότητες. Δεν υπάρχει αντίστοιχη περίπτωση για να αναλυθεί. Όλες οι απόψεις είναι διφορούμενες.

Το κόστος της ελληνικής εξόδου θα μπορούσε να προκαλέσει στη Γαλλία απώλειες 50 δις ευρώ, σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών, François Baroin.

Ο Eric Dor, διευθυντής της IESEG, υπολογίζει πιθανές απώλειες για τη Γαλλία σε 66,4 δις ευρώ και στη Γερμανία 89,8 δις ευρώ. "Αυτές θα είναι οι άμεσες απώλειες. Θα υπάρξουν και πολλές έμμεσες απώλειες, επειδή το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ακόμα βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη με μείωση των φορολογικών εσόδων".

Μια έκθεση του Institute of International Finance του Φεβρουαρίου, που διέρρευσε το Μάρτιο, αποτιμά ότι το συνολικό κόστος θα είναι το λιγότερο 1 τρις ευρώ. Ένας εκπρόσωπος του IIF αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση, γιατί δεν κυκλοφόρησε επίσημα, αλλά επισημαίνει ότι το κόστος θα είναι τεράστιο.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι ο πόνος από την ελληνική έξοδο θα εξαπλωθεί μέχρι την αμερικανική οικονομία, καθώς και στις τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: wsj