Η κλιμάκωση της βίας θέτει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα

  • Αναρτήθηκε: 24.1.13 -
Οι επιθέσεις με στόχο πολιτικούς, δημοσιογράφους, τράπεζες και τώρα του εμπορικού κέντρου "The Mall" ανατροφοδοτούν τους φόβους ενός αυξανόμενου εξτρεμισμού..


Σε διάστημα μόλις 2 εβδομάδων πραγματοποιήθηκαν, μια βομβιστική επίθεση στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας, μια ένοπλη επίθεση στα πολιτικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος της ΝΔ, επιθέσεις σε τράπεζες και σε σπίτια δημοσιογράφων.

Σε μια χώρα όπου το φάντασμα της τρομοκρατίας ξεκουραζόταν για χρόνια, μετά τη διάλυση της περιβόητης οργάνωσης της "17 Νοέμβρη" πριν από μια δεκαετία, η εμφάνιση των συμμοριών έχουν δημιουργήσει φόβους στην κυβέρνηση και στις αρχές.

Οι ειδικοί λένε ότι η επίθεση στο εμπορικό κέντρο "The Mall" είναι μια επικίνδυνη ένδειξη αποφασιστικότητας της κλιμακούμενης βίας.

Η βία έχει δηλητηριάσει την πολιτική ατμόσφαιρα, η οποία είναι ήδη γεμάτη ένταση. Η αξιοματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να σπείρει σπόρους ενός εμφυλίου πολέμου. Το κλίμα έφτασε σε σημείο βρασμού τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, κατηγόρησε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ως φιλο-τρομοκράτη.

Εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας λένε ότι δεν έχουν καμία αμφιβολία πως η οικονομική κρίση, μαζί με την κατάρρευση των μεγάλων κομμάτων που κυριάρχησαν στην πολιτική σκηνή της χώρας από το 1974, έχουν δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για την άνθιση εξτρεμιστικών ομάδων.

Άρθρο από τον Guardian.
Greece's fragile political stability at risk as violence escalates