Στην Ευρώπη του 2014 τα ναρκοπέδια θερίζουν ακόμα ζωές

Ναρκοπέδιο
Στην Ευρώπη του 2014 οι νάρκες ξηράς σκοτώνουν ακόμα αθώα παιδιά. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Βοσνία.


Οι νάρκες εξακολουθούν να παίρνουν ζωές στην Ευρώπη, με τα παιδιά να είναι τα πιο συχνά θύματα. Στη Βοσνία από το 1996 έως σήμερα, το 20% από τους 1.715 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από νάρκες, είναι παιδιά κάτω των 18 ετών.

Η κυβέρνηση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για αυτό, επειδή μετά τον εμφύλιο πόλεμο του '90 και μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να απομακρύνει αυτές τις θανάσιμες παγίδες από το έδαφος. Αλλά και οι πολίτες ευθύνονται σε κάποιο βαθμό, δεδομένου ότι όπως επισημαίνει και το "Κέντρο απομάκρυνσης ναρκών", έχει παρατηρηθεί αύξηση κλοπής στις οδικές πινακίδες που συνιστούν την προσοχή. Οι πινακίδες αυτές πωλούνται ως παλιοσίδερα στη μαύρη αγορά.

Για να μην αναφέρουμε πως πολλοί γαιοκτήμονες πωλούν τη γη τους χωρίς να προειδοποιήσουν τον άτυχο αγοραστή για την πιθανή παρουσία εκρηκτικών. Το Κέντρο για την απομάκρυνση από τις νάρκες προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες οργανώνοντας μαθήματα και διαγωνισμούς μεταξύ μαθητών σε σχολεία με θέμα τα ναρκοπέδια και τα πυρομαχικά.

0 σχόλια: