Σόιμπλε: Η Ελλάδα δε θα μείνει αβοήθητη

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Τι γράφει ο γερμανικός τύπος για το επόμενο πακέτο για την Ελλάδα. Ο Σόιμπλε καλεί για τερματισμό της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων..



Ο Wolfgang Schäuble είναι ο μακροβιότερος υπουργός στην νέα κυβέρνηση της Γερμανίας. Με την εμπειρία του θα πρέπει να κατευθύνει και πάλι το Υπουργείο Οικονομικών. Αλλά το 2014 δεν είναι μια ήρεμη χρονιά για τον 71 ετών υπουργό. Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί ένα νέο πακέτο δισεκατομμυρίων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προειδοποιήσει από τις συνέπειες της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα " Μπίλντ" πρόσφατα. Ειδικά μακροπρόθεσμες επενδύσεις βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Και υπάρχει ήδη η πρώτη ένδειξη, ότι τα χρήματα, αργά πηγαίνουν πίσω στις χρηματοπιστωτικές αγορές ". Τον Νοέμβριο 2013, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε μειώσει το βασικό της επιτόκιο από το 0,5 τοις εκατό σε 0,25 τοις εκατό . Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi υπέθεσε ότι τα επιτόκια θα έπρεπε να παραμείνουν περισσότερο χρόνο σε αυτό το χαμηλό επίπεδο.

Επιπλέον , ο Υπουργός Οικονομικών υποδήλωσε νέα πιθανή βοήθεια δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα. " Εμείς μέσα του έτους 2014 θα αποφασίσουμε αν θα πρέπει να βοηθήσουμε και πάλι την Ελλάδα. Εάν η χώρα παραμένει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων , εάν πληροί τις γνωστές προϋποθέσεις, εμείς δεν θα τους αφήσουμε αβοήθητους, " Ο Σόιμπλε υποσχέθηκε μέσω της " Μπίλντ ". Ωστόσο , η νέα ενίσχυση θα είναι σημαντικά χαμηλότερη .

Η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ.

Η επερχόμενη Προεδρία της Ελλάδος δεν τον ανησυχεί : "Η Προεδρία της θα δείξει στον ελληνικό λαό, ότι η Ευρώπη είναι το μέλλον της . Αυτό το έργο δημιουργεί ταυτότητα , αυτοπεποίθηση , και υπερηφάνεια . Η Ελληνική Προεδρία είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και την Ευρώπη. "

Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση και τις σκληρές μεταρρυθμίσεις , η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Σόιμπλε επαίνεσε στην εφημερίδα " Bild " τους Έλληνες : " Θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσουμε όσα έκανε η Ελλάδα στον καιρό της κρίσης. Η χώρα δεν έχει περάσει το βουνό. Αλλά είναι σε καλό δρόμο".
Άρθρο από την Focus.

0 σχόλια: