Αποκαλυπτική έρευνα για την κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο

Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή
Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη γίνεται χειρότερη όχι καλύτερη, αναφέρει μια έκθεση της οργάνωσης Caritas. Η Έρευνα δείχνει αύξηση του αριθμού των νέων φτωχών σε επτά χώρες και αμφισβητεί την επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη επιδεινώνεται με ανησυχητικά επίπεδα φτώχειας και στέρησης, που σημειώνεται μεταξύ των παιδιών και των νέων, λέει μια έκθεση, που συντάχθηκε από την καθολική οργάνωση Caritas.

Η έρευνα, που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του παρελθόντος έτους, όχι μόνο αμφισβητεί την επίσημη συζήτηση, ότι η Ευρώπη είναι στον δρόμο της βελτίωσης αλλά καταγράφει μια δραματική αύξηση της κατηγορίας των νέων φτωχών στις επτά χώρες της ΕΕ, που πλήττονται περισσότερο από τις πολιτικές λιτότητας.

"Εμείς στις Βρυξέλλες ακούμε ότι η οικονομική κρίση έχει τελειώσει", δήλωσε στην Αθήνα, ο Thorfinnur Omarsson, ένας Ευρωπαϊκός εκπρόσωπος για την Caritas, όπου το δίκτυο των καθολικών οργανώσεων αρωγής κυκλοφόρησε μια έκθεση. "Τα ευρήματα αυτά όχι μόνο αμφιβάλουν ότι η κρίση έχει τελειώσει, αλλά δείχνουν, ότι οι φτωχοί είναι αυτοί, που πληρώνουν για μια κρίση που δεν προκάλεσαν".

Η έρευνα 114 σελίδων επικεντρώνεται στο ανθρώπινο κόστος της κρίσης στην Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία. Σε όλες αυτές τις χώρες, υπάρχει αυξανόμενη ανισότητα με μεγάλο αριθμό ανθρώπων να υποφέρουν από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. 

Η οικονομική κρίση στην Κύπρο.
Η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα, που διασώθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όταν το τραπεζικό της σύστημα έφτασε κοντά στην κατάρρευση τον περασμένο Μάρτιο. Τα επίπεδα φτώχειας μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Στο 29,3 % το νησί της Μεσογείου έχει πλέον το χειρότερο ποσοστό φτώχειας μεταξύ των πολιτών ηλικίας άνω των 65 ετών στο μπλοκ των 28 εθνών.

"Όλο και περισσότεροι Κύπριοι έρχονται για να πάρουν τρόφιμα και υποστήριξη", λέει ο Μιχάλης Χατζηρούσος, ένας εθελοντής της Caritas. "Έχω δει ανθρώπους να λογομαχούν, που ξόδεψαν 2 € για έναν καφέ. Πριν από λίγο καιρό ευημερούσαμε. Προέκυψε μια κατάσταση, που ακόμη και αυτοί, που προέβλεψαν την κρίση δεν θα μπορούσαν να την αποφύγουν".

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
"Στην Ελλάδα, όπου η κρίση χρέους της Ευρώπης ξέσπασε στα τέλη του 2009, οι άνθρωποι είχαν παρακολουθήσει ανήμποροι όπως πάντα να τους επιβάλλεται περισσότερη λιτότητα σαν ένα φάρμακο σε ασθενή", ανέφερε η έκθεση. "Αντίθετα , το φάρμακο που προσπάθησε να θεραπεύσει την ασθένεια, σκοτώνει τον ασθενή", είπε. Ως εκ τούτου, η πολιτική σκηνή της χώρας έχει γίνει όλο και πιο τοξική.

ε απελπισία που οδηγεί τους ανθρώπους σε στήριξη σε ακραία δεξιά κόμματα, τα οποία νοσταλγούν τις φασιστικές ιδεολογίες. Μια κρίση, που έχει επίσης τη δυνατότητα να υπονομεύσει το σύνολο των θεσμών, που η Ευρώπη έχει εργαστεί σκληρά για να τους καθιερώσει."

Η οικονομική κρίση και η φτώχεια.
Μια από τις πιο ανησυχητικές παρενέργειες της κρίσης, είναι η εμφάνιση νέων φτωχών, ιδίως νέων πτυχιούχων, που προσπαθούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Στην Πορτογαλία, Ισπανία και την Ελλάδα έχει υπάρξει μια δραματική αύξηση της ανεργίας των νέων με τους ανθρώπους, οι οποίοι συνήθως δεν θεωρούσαν τους εαυτούς τους φτωχούς να στρέφονται πλέον για υποστήριξη σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Μια ολόκληρη γενιά, προέβλεψε, ότι αντιμετωπίζουν την προοπτική της φτώχειας σε μεγαλύτερη ηλικία.

"Αυτό που βλέπουμε είναι η αυξανόμενη ανισότητα και η εμφάνιση μίας ολόκληρης κατηγορίας νέων φτωχών", δήλωσε ο Artur Benedyktowicz ο οποίος εποπτεύει την κοινωνική πολιτική στο Caritas. "Είναι μια αύξηση, που δεν παρακολουθούνται από στατιστικές υπηρεσίες , επειδή πολύ συχνά αυτοί οι άνθρωποι ντρέπονται να ζητήσουν κοινωνικές παροχές, αλλά έρχονται σε μας, γιατί είμαστε εκεί επί τόπου."

0 σχόλια: