Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποκαλύπτουν συνθήκες κόλασης για τους κρατούμενους μετανάστες

Μετανάστες σε καράβια
Μετανάστες που κρατούνται στην Ελλάδα ζουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποκαλύπτουν κρούσματα ψώρας και ανθρώπινα απόβλητα να διαρρέουν στα πατώματα.
Η ελληνική ακτοφυλακή διάσωσε ένα καράβι γεμάτο με πάνω από 300 μετανάστες, στη θάλασσα κοντά στην Κρήτη, την Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014. Αλλά πολλοί μετανάστες, που κρατούνται αντιμετωπίζουν συνθήκες κόλασης στην Ελλάδα.

Οι μετανάστες, που ζητούν άσυλο κρατούνται στην Ελλάδα, αναγκάζονται όμως να υπομείνουν άθλιες συνθήκες, με καταστροφικές συνέπειες συχνά την υγεία τους, σύμφωνα με μια έκθεση από το γραφείο βοήθειας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ, MSF)

Οι γιατροί που έχουν παρακολουθήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης, αστυνομικά τμήματα και εγκαταστάσεις ακτοφυλακής σε όλη τη χώρα περιγράφουν "μια ζωντανή κόλαση" για χιλιάδες μετανάστες με περιορισμένο καθαρό αέρα, το φυσικό φως και βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής.
Σε ένα στρατόπεδο κράτησης στην Κομοτηνή, όχι μακριά από τα τουρκικά σύνορα, γιατροί είδαν ανθρώπινα περιττώματα να ρέουν, μέσω των ραγισμένων σωλήνων μεταξύ των ορόφων του κτιρίου.

"Δεν πίστευα ότι τέτοιες συνθήκες ήταν δυνατό να επικρατούν σε ευρωπαϊκό έδαφος", είπε η Μαριέττα Προβοπούλου, η οποία πέρασε πάνω από μια δεκαετία, που εργαζόταν στην Αφρική, πριν επιστρέψει στην Αθήνα για να ηγηθεί των ΓΧΣ στην Ελλάδα. "Το κύριο παράπονο των μεταναστών είναι, ότι αυτοί δεν αντιμετωπίζονται όπως τα ανθρώπινα όντα, υποβάλλονται δε σε μια ζωντανή κόλαση και έχουν δίκιο." είπε στην εφημερίδα Guardian.

Είπαν οι ΓΧΣ (Γιατροί Χωρίς Σύνορα): Η πρακτική στρογγυλοποίησης των μεταναστών σε μαζική κλίμακα έχει δημιουργήσει ένα γόνιμο έδαφος για την ασθένεια στα κέντρα κράτησης σε εθνικό επίπεδο.

Κρούσματα ψώρας σε υπερπλήρεις καταυλισμούς ήταν κάτι το σύνηθες. Έτσι, επίσης, ήταν λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικές διαταραχές, μυοσκελετικά προβλήματα, προβλήματα στα δόντια. Υπήρξαν μερικές περιπτώσεις φυματίωσης. Ασυνόδευτοι ανήλικοι, κυρίως από το Αφγανιστάν κρατούνται κακώς καταχωρημένοι ως ενήλικες.

"Οι συνθήκες είναι απαράδεκτες", δήλωσε ο Παναγιώτης Tziavas, γιατρός των ΓΧΣ.
"Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι στριμωγμένοι σε μια πολύ μικρή περιοχή. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι συνθήκες υγιεινής ... τα περισσότερα από τα αποχωρητήρια σε μια αηδιαστική κατάσταση."

Η Ελλάδα είναι ένα από τα κορυφαία σημεία διέλευσης μεταναστών, που απεγνωσμένα θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Υπό την πίεση της ΕΕ να ανακόψει την εισροή, η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα ξεκίνησε μια "εκκαθάριση" το καλοκαίρι του 2012, άρχισε δηλ. συστηματικά να κάνει κράτηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο, συχνά αδιακρίτως.

Οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις κράτησης κατά τα τελευταία έξι χρόνια, είπαν, ότι είχαν δει μια αύξηση στις ποσότητες, που υπόκεινται σε παρατεταμένη κράτηση, με τους περισσότερους φυλακισμένους να ισχύει το ανώτατο όριο των 18 μηνών. Σε μια ατμόσφαιρα του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού αισθήματος, υπήρχε ο κίνδυνος των επαναλαμβανόμενων κρατήσεων. Ακόμα και οι αιτούντες άσυλο, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο χώρες, όπως η Συρία είχαν φυλακιστεί για διάστημα έως 15 μήνες.

"Συχνά οι μετανάστες κρατούνται μέχρι και 18 μήνες στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων που αυτά προοριζόταν για να κρατήσουν τους ανθρώπους για λίγες μέρες," Είπε η Ιωάννα Κοτσιώνη, επικεφαλής της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα ΓΧΣ. 

"Πολλά πρώην στρατόπεδα και στρατιωτικές ακαδημίες βιαστικά μεταμορφώθηκαν σε κέντρα κράτησης, στην διάρκεια μιας νύχτας. Πολλές εγκαταστάσεις ήταν στενές και υγρές με στρώματα, που προκαλούσαν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων να υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα," είπε η ομάδα ΓΧΣ.

"Περίπου 6.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο κρατούνται σήμερα και οι ασθένειες που βλέπουμε συνδέονται, χωρίς αμφιβολία, με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης", πρόσθεσε. "Σε αστυνομικά τμήματα, όπου κοριοί είναι κάτι το κοινό, οι κρατούμενοι σπάνια έχουν πρόσβαση σε καθαρό αέρα, στο φυσικό φως ή σε χώρους άσκησης. Κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε ορισμένα στρατόπεδα κράτησης έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε ντους ή τουαλέτες και στην Κομοτηνή, είδαμε τα ανθρώπινα απόβλητα ρέουν μέσω από τους σπασμένους σωλήνες από τον ένα όροφο του κτιρίου στην άλλη. Η αδιαφορία εκ μέρους των Αρχών ήταν κάτι το εξαιρετικό."

Ένας αριθμός των μεταναστών που έχουν φέρεται να προσπάθησαν "να πάρουν τη δική τους ζωή στα χέρια." Ένα 16-ετων αγόρι από το Αφγανιστάν, το οποίο είχε κάνει το επικίνδυνο ταξίδι από την πατρίδα του στην Ελλάδα, αλλά κατέληξε στην Κομοτηνή, πρόσφατα πήδηξε από τη στέγη του κτιρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα με τους ΓΧΣ. 

"Είμαστε υπό κράτηση για 18 μήνες. Γιατί έχω έρθει με ειρήνη, δεν είμαι εγκληματίας," είπε το αγόρι, το οποίο έσπασε τα πόδια του το ανέφερε στην ανθρωπιστική οργάνωση. "Το νερό του ντους είναι πάντα κρύο και οι τουαλέτες δεν λειτουργούν. Το φαγητό είναι κακό, δεν είναι υγιεινά τρόφιμα. Πολλές φορές έχω ζητήσει να αφεθώ ελεύθερος επειδή είμαι μικρός, αλλά αυτοί πάντα μου το αρνήθηκαν ... αφού δεν ήθελαν να με αφήσουν σκέφτηκα, ότι ήταν καλύτερα για μένα να πηδήξω από τη στέγη από το να μείνω εδώ."

0 σχόλια: