Ευρώ: ποιός είναι ο επόμενος; Ποιά είναι αυτά τα κριτήρια;

Ευρώ
Η Λιθουανία αναμένεται να είναι η επόμενη χώρα που θα γίνει, μέσα στον επόμενο χρόνο, μέλος της ευρωζώνης καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι πληροί τα "κριτήρια του Μάαστριχτ", που
απαιτούνται για να υιοθετήσει το κοινό νόμισμα. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στα τέλη Ιουλίου από το Συμβούλιο, έπειτα από διαβούλευση με το ΕΚ και με βάση τις εκθέσεις σύγκλησης που δημοσίευσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ, που αξιολογούν την ετοιμότητα των κρατών μελών να ενταχθούν στη ζώνη ευρώ.  

18 + 8 = 26. Τι γίνεται με τις άλλες δύο χώρες της ΕΕ;

Οι εκθέσεις σύγκλησης δημοσιεύονται τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια ή κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, που δεν ανήκει στην ευρωζώνη και είναι υποχρεωμένο να υιοθετήσει αργά ή γρήγορα το ευρώ - εάν βέβαια, πληροί τα αυστηρά κριτήρια σύγκλησης, γνωστά και ως "κριτήρια του Μάαστριχτ". Όλα τα κράτη μέλη υπόκεινται σε αυτό τον κανόνα εκτός από τη Βρετανία και τη Δανία που έχουν πάρει εξαίρεση και για αυτό παραμένουν εκτός της ευρωζώνης.


Ποια είναι τα "κριτήρια του Μάαστριχτ";

Ένα κράτος μέλος για να μπει στην ευρωζώνη πρέπει να πληροί πέντε κριτήρια, που καθορίστηκαν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το 1992.

- Το ποσοστό πληθωρισμού ενός συγκεκριμένου κράτους μέλους δεν πρέπει να υπερβαίνει κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 1,5% εκείνο των τριών κρατών μελών με τις καλύτερες επιδόσεις.

 -Το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα δεν πρέπει να ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ, στο τέλος του προηγούμενου οικονομικού έτους. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε πρέπει να μειωθεί σταδιακά και να πλησιάσει το όριο ή διαφορετικά να παραμείνει κοντά στο όριο. 

- Το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, στο τέλος του προηγούμενου οικονομικού έτους. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε πρέπει να μειωθεί επαρκώς και να πλησιάζει το 60% με ικανοποιητικό ρυθμό.

 - Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δεν πρέπει να υπερβαίνουν κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 2% εκείνα των τριών κρατών μελών, με τις καλύτερες επιδόσεις από άποψη σταθερότητας τιμών.

 - Το κράτος μέλος πρέπει να έχει συμμετάσχει ανελλιπώς στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος κατά τα δύο έτη που προηγούνται της εξέτασης της κατάστασής του.

Επίσης, η νομοθεσία του κράτους μέλους πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με όλες τις απαιτήσεις για την υιοθέτηση του ευρώ, όπως προβλέπεται στις Συνθήκες της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την ανεξαρτησία και το ρόλο των κεντρικών τραπεζών τους.

Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ;
Όταν πλέον υπάρχει θετική έκθεση σύγκλησης, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών λαμβάνουν την τελική απόφαση στο Συμβούλιο, με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έπειτα από διαβούλευση με το ΕΚ.

Η Λετονία προσχώρησε στο ευρώ τον Ιανουάριο του 2014: πώς έγινε αυτό

5 Μαρτίου 2013: Λετονία υποβάλλει επίσημο αίτημα αξιολόγησης της έκθεσης σύγκλισης

5 Ιουνίου: το ΕΚ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δημοσιεύει εκθέσεις σύγκλησης, που δηλώνουν ότι η Λετονία είναι έτοιμη να υιοθετήσει το ευρώ

21 Ιουνίου: Σύσταση των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, υπέρ της πρότασης της Επιτροπής να επιτρέψει στη Λετονία να ενταχθεί στο ευρώ

27-28 Ιουνίου: ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την εκπλήρωση των κριτηρίων σύγκλισης της Λετονίας

3 Ιουλίου: το ΕΚ γνωμοδοτεί

9 Ιουλίου: η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ που επιτρέπει στη Λετονία να υιοθετήσει το ευρώ.

0 σχόλια: