Ο Επίτροπος για τις Κοινωνικές υποθέσεις διευκρινίζει τα σχέδιά του για μια ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ασφάλισης ανέργων.

η ανεργία των νέων της Ευρώπης
Θα πληρώνει η Γερμανία σύντομα για τους ανέργους και σε άλλες χώρες; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την ευρωπαϊκή ασφάλιση ανέργων, η
οποία θα τροφοδοτείται από τα δισεκατομμύρια των πλουσιότερων κρατών μελών.

Ο Επίτροπος για τις Κοινωνικές υποθέσεις ΕΕ Laszlo Andor ζητάει περισσότερες μεταβιβαστικές πληρωμές εντός της ζώνης του ευρώ και ταυτόχρονα διευκρινίζει τα σχέδιά του για μια συνολική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση ασφάλισης ανέργων.

Ο Andor είπε σε μια συνέντευξη στη γερμανική " Welt ", «μια αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής ασφάλισης ανέργων δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει τα εθνικά συστήματα ασφάλισης κατά της ανεργίας. Η αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής ανεργίας θα αναλάβει μόνο τα βασικά θέματα». Στη συνέχεια, είπε, «ότι το ευρωπαϊκό επίδομα ανεργίας θα είναι, για παράδειγμα, το 40 τοις εκατό του τελευταίου εισοδήματός τους και θα λήγει μετά από έξι μήνες.»

«Το εθνικό σύστημα ασφάλισης των ανέργων θα μπορούσε να αυξήσει το ορισμένο ποσό αυτό κατά 40 τοις εκατό κατά τους πρώτους έξι μήνες και στη συνέχεια και πάλι να αναλάβει πλήρως τις παροχές αναπλήρωσης».

Δίχτυ ασφαλείας για τα κοινωνικά συστήματα των κρατών κρίσης

«Μόνο με τέτοιες δημοσιονομικές μεταβιβαστικές πληρωμές μπορεί η νομισματική ένωση να συνεχίσει να υπάρχει. Αυτές διασφαλίζουν ότι οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής ύφεσης θα μετριαστούν και δεν θα οδηγήσουν σε καθοδική πορεία», δήλωσε ο οικονομολόγος Andor.

Ο ίδιος αντιτάχθηκε επίσης και ισχυρίζεται ότι οι οικονομικά ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία θα επιβαρυνθούν μονόπλευρα και οι χώρες της κρίσης της Νότιας Ευρώπης θα επωφεληθούν.

«Όχι, αυτό δεν είναι έτσι. Αν είχαμε στην αρχή της δεκαετίας του ενενήντα, μια ευρωπαϊκή ασφάλισης της ανεργίας και η Γερμανία θα είχε επωφεληθεί από αυτό. Οι συνέπειες της υψηλής ανεργίας, τότε θα ήταν "λιγότερο δραματικές» ήταν η γνώμη του Andor. «Η Ευρώπη θα βοηθούσε τη Γερμανία»

Σύμφωνα με τον Herbert Reul (CDU), επικεφαλή των εκπροσώπων των γερμανών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα σχέδια για μια κοινή ασφάλιση ανέργων στη ζώνη του ευρώ "δεν είναι λυμένο, το αντίθετο".

«Η Ιταλία θέλει να καταστήσει την ευρωπαϊκή ανεργία σε ένα κεντρικό έργο της Προεδρίας της ΕΕ, η οποία διαρκεί από τον Ιούλιο έως το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Reul. Εκτός από την Ιταλία και η Γαλλία θεωρείται ως μια αφοσιωμένη υπέρμαχος της εν λόγω ασφάλισης. Η κυβέρνηση στο Παρίσι έχει επανειλημμένα προσπαθήσει στο παρελθόν να προωθήσει τα σχέδια για μια ευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων.

Ο CDU-οικονομολόγος Reul ανησυχεί: "Αυτή είναι μια προσπάθεια να τραβήξουν θέματα στην Ευρώπη, τα οποία δεν την αφορούν. Μια ευρωπαϊκή ασφάλιση ανέργων θα οδηγήσει σε μια τεράστια ανακατανομή πλούτου στην Ευρώπη και η Γερμανία έχει πολύ να συγχρηματοδοτήσει.".

Ο τρόπος που ζήτησε ο Andor "για τη μεταβιβαστική ένωση" είναι λάθος. "Είναι σημαντικό να διενεργηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις επιμέρους οικονομίες της ΕΕ, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, για την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας."
πηγή " Welt ".

0 σχόλια: