Μια ολόκληρη γενιά θα μπορούσε να έχει χαθεί, επειδή η αναμενόμενη ανάκαμψη δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Η ανεργία των νέων στην Ευρώπη το 2013 σε νέους  15-24 ετών
Η ανεργία των νέων είναι ιδιαίτερα υψηλή στη νότια Ευρώπη. Στην Ισπανία όπως φαίνεται παραπάνω επηρεάζει ένα στους δυο νέους. Οι ερευνητές
ζητούν μια καλύτερη εκπαίδευση. 
Ακόμα κι αν η κρίση του ευρώ δεν είναι στην επικαιρότητα κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτή είναι ακόμα εδώ. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων στη Νότια Ευρώπη εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά.

Στην Ελλάδα και την Ισπανία, για παράδειγμα, ένα στους δυο νέους ηλικίας 15-24 ετών είναι χωρίς δουλειά, όπως δείχνουν τα στατιστικά. Μια ολόκληρη γενιά θα μπορούσε να έχει χαθεί, επειδή η αναμενόμενη ανάκαμψη δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Αντίθετα, πολλές διεθνείς κρίσεις (Γάζα, Ιράκ, Ουκρανία) έχουν οδηγήσει σε μια αυξανόμενη παγκόσμια αβεβαιότητα, η οποία απειλεί την ακόμη πολύ αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο όσο το 0,2 τοις εκατό.

Για πολλά χρόνια δηλώνουν οι Ισπανοί πολιτικοί όλων των κομμάτων, την υψηλή ανεργία των νέων ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ωστόσο, μέχρι τώρα σχετικά συνέβησαν λίγα πράγματα για να αλλάξει αυτό. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης αποφάσισε να υποστηρίξει τους επιχειρηματίες που προσλαμβάνουν νέους, τον Ιούλιο. Πολιτικοί από τη Γερμανία διαφήμισαν το γερμανικό σύστημα της διπλής επαγγελματικής κατάρτισης. Οι παραδόσεις του ισπανικού εκπαιδευτικού συστήματος όμως εμπόδισαν αυτή την ιδέα να επικρατήσει σε μεγάλο βαθμό.

 Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να δημιουργήσει 145.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στους επόμενους μήνες. Με την βοήθεια των ταμείων της ΕΕ το 2014 αναμένεται μια δειλή οικονομική ανάπτυξη. Στους επόμενους μήνες, 600 εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις της ΕΕ θα πάνε στην Ελλάδα για νέες θέσεις εργασίας, κυρίως για θέσεις επαγγελματικής κατάρτισης.

Οι ερευνητές επικρίνουν τη διάσπαση της αγοράς εργασίας

Στην Ιταλία, η ανεργία των νέων είναι στο 40 τοις εκατό. Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Matteo Renzi προσπαθεί, ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα σε μια ελάφρυνση της κατάστασης. Προσωρινές συμβάσεις να επεκταθούν ευκολότερα και η προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης να επεκτείνεται στα τρία πρώτα έτη. Έτσι και με φορολογικές ελαφρύνσεις θέλει να ανακουφίσει τον εργοδότη. Με τα κεφάλαια της ΕΕ, 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, ο Renzi ελπίζει για μια καλύτερη βάση της καταπολέμησης ανεργίας των νέων.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με μια μελέτη από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW) στην Ευρώπη είναι 7,5 εκατομμύρια νέοι χωρίς εκπαίδευση ή άνεργοι. Χώρες της κρίσης όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Πορτογαλία θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να προκρίνουν νέους χωρίς εκπαίδευση, δήλωσε ο επικεφαλής του ZEW Clemens Fuest στη μελέτη παρουσιάστηκε την Τρίτη στο Βερολίνο. Ακόμη και με την συμβουλευτική σταδιοδρομία και μεσολάβηση για εύρεση εργασίας, υπάρχει ανάγκη αναπλήρωσης ελλείψεων. Οι επιστήμονες επικρίνουν την κατανομή των αγορών εργασίας στην Νότια Ευρώπη. Ενώ οι μόνιμοι εργαζόμενοι επωφελήθηκαν από την ισχυρή νομοθεσία προστασίας της απασχόλησης, οι νεοεισαγώμενοι απασχολούνται συχνά μόνον προσωρινά.
Πηγή Zeit online

0 σχόλια: