Η Ελλάδα γνωρίζει μια πρωτοφανή πλημμύρα προσφύγων.Πόσοι έρχονται πραγματικά στην χώρα, κανείς δεν ξέρει.

Oi μετανάστες έρχονται τώρα από την Τουρκία μέσω θαλάσσης προς τη χώρα της ΕΕ την Ελλάδα
Έρχονται με σάπια αλιευτικά σκάφη μέσω του Αιγαίου Πελάγους, κωπηλατώντας με φουσκωτές βάρκες σε ένα από τα ελληνικά νησιά.
Η Ελλάδα γνωρίζει μια πρωτοφανή πλημμύρα προσφύγων. Η χώρα δεν το αντέχει.

Ο όμορφος καιρός του καλοκαιριού προσελκύει αυτές τις ημέρες όχι μόνο τους ιστιοπλόους του Αιγαίου αλλά και τους τουρίστες των σκαφών αναψυχής. Περισσότεροι μετανάστες έρχονται τώρα από την Τουρκία μέσω θαλάσσης προς τη χώρα της ΕΕ την Ελλάδα. Οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή έχουν διογκώσει τη ροή προσφύγων. Η κυβέρνηση στην Αθήνα σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου. Κατά μήκος της τουρκικής ακτής του Αιγαίου, σύμφωνα με τις ελληνικές υπηρεσίες, περίπου 100.000 μετανάστες περιμένουν την ευκαιρία να εισέλθουν στην Ελλάδα. "Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί ", δήλωσε τη Δευτέρα σε ραδιόφωνο, εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος ο Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Έρχονται με σάπια αλιευτικά σκάφη δια μέσου του Αιγαίου Πελάγους, κωπηλατώντας με φουσκωτές βάρκες από τα παράλια της Τουρκίας σε ένα από τα ελληνικά νησιά, διασχίζοντας με βάρκες τον ποταμό Έβρο ή κρυμμένοι από λαθρεμπόρους σε φορτηγά, μεταξύ του φορτίου και διασχίζουν τα σύνορα. Η Ελλάδα βίωσε τις τελευταίες εβδομάδες μια πρωτοφανή πλημμύρα προσφύγων.

Μόνο το πρωί της Δευτέρας συνέλαβε η ελληνική ακτοφυλακή μέσα σε λίγες ώρες 145 μετανάστες στις: 52 βόρεια του νησιού της Σάμου, 46 ανατολικά της Χίου, 43 στο Αγαθονήσι και τέσσερις στη Λέσβο. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, η ακτοφυλακή είχε συλλάβει 180 πρόσφυγες στο Αιγαίο. Κοντά στο νησί της Τήλου το πλήρωμα ενός σκάφους περιπολίας έσωσε 81 μετανάστες, οι περισσότεροι με μια ξύλινη βάρκα, που τους είχε πιάσει φωτιά και βυθίστηκε. Επίσης την Παρασκευή, 22 πρόσφυγες συνελήφθησαν στις ακτές της Πελοποννήσου λίγο πριν τη Μονεμβασιά. Κοντά στη Ρόδο έσωσαν δύο πληρώματα ελικοπτέρων 15 πρόσφυγες της Συρίας από ένα ναυαγισμένο σκάφος.

 Περισσότεροι από 1000 παράνομοι μετανάστες βρέθηκαν μόλις τις τρεις τελευταίες ημέρες. Ήδη κατά τους πρώτους επτά μήνες, ο αριθμός των συλλήψεων έχει υπερδιπλασιαστεί έναντι του προηγούμενου έτους. Ενώ 6.200 μετανάστες έφτασαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του περασμένου έτους, χωρίς έγκυρα έγγραφα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Φέτος υπάρχουν ήδη 15 104. Πόσοι έρχονται πραγματικά στην χώρα, κανείς δεν ξέρει. Αλλά ο άγνωστος αριθμός αυτών είναι πιθανό να είναι σημαντικά μεγάλος.
 
Οι λαθρέμποροι φέρνουν τους πρόσφυγες, κυρίως με δύο τρόπους από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Η μία διασχίζει τα σύνορα του Έβρου ποταμού (τουρκικά: Meric) στο βόρειο τμήμα της χώρας. Στον Έβρο ρέει αυτή την εποχή του έτους λίγο νερό και είναι σχετικά ασφαλές να διασχίσει κάποιος με μια φουσκωτή βάρκα. Δεδομένου είναι ότι η Ελλάδα εξασφάλισε ένα ιδιαίτερα νευραλγικό τμήμα των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, πριν από δύο χρόνια με ένα φράχτη στα σύνορα. Οι λαθρέμποροι προτιμούν πιο συχνά τώρα τη διαδρομή διαμέσου του Αιγαίου. Για τους πρόσφυγες συχνά είναι ένα επικίνδυνο ταξίδι, γιατί τα σκάφη είναι εντελώς υπερφορτωμένα, σάπια και μπορούν εύκολα να ανατραπούν.

Παρά τους κινδύνους, στην διαδρομή του Αιγαίου Πελάγους παρατηρείται μια απότομη αύξηση του αριθμού των προσφύγων. Για παράδειγμα κατά τους πρώτους επτά μήνες στο νησί της Λέσβου συνελήφθησαν 4071 μετανάστες χωρίς έγγραφα, σε σύγκριση με 1.998 κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Εάν η κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, επιδεινωθεί περαιτέρω, φοβούνται οι ειδικοί ότι πρέπει να αναμένουμε μια επαναλαμβανόμενη αύξηση των ροών των προσφύγων. 

Ο υπουργός του Ναυτικού Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι η ΕΕ έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τα ελληνικά στρατόπεδα προσφύγων είναι υπερπλήρη, σύμφωνα με τον υπουργό. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, περίπου 100 μετανάστες στη Δράμα έκαναν απεργία πείνας για να επιβάλουν την απελευθέρωση τους. Οι περισσότεροι από τους απεργούς πείνας είναι από το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και το Αφγανιστάν. Λόγω των συνθηκών στα στρατόπεδα προσφύγων η Ελλάδα αντιμετωπίζει διεθνώς για πολλά χρόνια κριτικές. Η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε από την άλλη πλευρά, ότι οι εταίροι της ΕΕ δεν συμμετέχουν στην υποδοχή και φροντίδα των μεταναστών.


Πολλοί από τους πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, θα μπορούσαν να δικαιούνται πολιτικό άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την επέλαση των προσφύγων. Συνήθως παίρνει μήνες για τις διαδικασίες ασύλου για να τεθούν σε λειτουργία και μπορεί να τραβήξουν μακροχρόνια. Στα στρατόπεδα προσφύγων επικρατούν κυρίως καταστροφικές συνθήκες. Εν τω μεταξύ, δεν μπορούν να απελαθούν από χώρες της ΕΕ οι αιτούντες άσυλο και να σταλούν στην Ελλάδα πίσω, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την έντονη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτών που αναζητούν προστασία. Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο επιβεβαίωσε την απαγόρευση το περασμένο Νοέμβριο για την απέλαση.
πηγή  Handelsblatt

0 σχόλια: