Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο X-37B επέστρεψε στη Γη μετά από μυστική αποστολή στο διάστημα, που διήρκεσε 2 χρόνια.

Το X-37B επιστρέψε στη Γη μετά από μυστική αποστολή στο διάσττημα. Οι άνδρες με ολόσωμες στολές είναι για την μετέπειτα συντήρηση του.
Μετά από σχεδόν δύο χρόνια μυστική χρήση δοκιμών στο διάστημα, το αμερικανικό διαστημικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Χ-37Β προσγειώθηκε με ασφάλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής
αεροπορίας το μη επανδρωμένο αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Vandenberg Air Force Base στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας. Έτσι, μετά από 22 μήνες έληξε η τρίτη και μεγαλύτερη διαστημική πτήση του X-37. Ο σκοπός της αποστολής στο διάστημα παραμένει μυστικός.

Το X-37B μοιάζει με ένα μίνι διαστημικό λεωφορείο. Είναι μακρύ μόλις εννέα μέτρα, μπορεί να παραμείνει χωρίς να είναι επανδρωμένο στο διάστημα για χρόνια και να εκτελεί δοκιμές και στρατιωτικά πειράματα.

Η Πολεμική Αεροπορία αναφέρεται σε αυτό ως πειραματικό αεροσκάφος για τη δοκιμή των συστημάτων καθοδήγησης, πλοήγησης και ελέγχου, ηλεκτρονικών συστημάτων, αυτόματων συστημάτων προσγείωσης και για την επιστροφή από διαστημικά πειράματα που διεξάγονται πάνω από τη γη. Η τέταρτη αποστολή του είναι να ξεκινήσει το επόμενο έτος.

Το όχημα αναπτύχθηκε από την Boeing, θυμίζει το παροπλισμένο διαστημικό λεωφορείο "Space Shuttle" αλλά είναι πολύ μικρότερο. Είναι σε μήκος περίπου εννέα μέτρα. Το αρχικό βάρος λέγεται ότι είναι πέντε τόνοι και είναι μόλις το ένα εικοστό του Space Shuttle". Δεν υπάρχει ο χώρος για τους πιλότους και το σύνολο του εξοπλισμού ζωτικής σημασίας. Ο στρατός κυκλοφόρησε φωτογραφίες της προσγείωσης του διαστημοπλοίου και την μετέπειτα συντήρηση του.

 Η ανάπτυξη του X-37 ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 στη διαστημική υπηρεσία της ΝΑΣΑ αλλά μετά την συντριβή του διαστημικού λεωφορείου «Κολούμπια» το 2003, ο στρατός ανέλαβε το έργο. Η προηγμένη έκδοση του X-37B μπορούσε να είναι σε τροχιά γύρω από τη γη περίπου στα 1.000 χιλιόμετρα ύψος και να παραμένει σημαντικά πάνω από ένα χρόνο στο διάστημα, τώρα ήταν σχεδόν δύο. Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος δεν προσγειώνεται με τηλεχειρισμό αλλά αυτόματα.

0 σχόλια: