H Νότια Ευρώπη γνώρισε τη δική της κρίση ελαιόλαδου. Το ελαιόλαδο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια έκρηξη των τιμών.

Το μάζεμα της ελιάς
H Νότια Ευρώπη γνώρισε τη δική της κρίση ελαιόλαδου. Λόγω προσβολής εντόμων και αποτυχία των καλλιεργειών η παραγωγή ελαιόλαδου
εξαντλείται. Αυτό επίσης σύντομα θα πλήξει και τους Γερμανούς πελάτες. Ωφελημένοι αυτήν τη φορά είναι οι Έλληνες.

Κάθε φθινόπωρο, ο Fabio Landini και άλλοι καλλιεργητές ελιάς στέκονται στη σειρά μπροστά από ένα ελαιοτριβείο στην Τοσκάνη, όπου οι παραδοσιακές μυλόπετρες της πέτρας πιέζουν το λάδι από τη συγκομιδή των. Αυτή τη σεζόν, ωστόσο δεν παίρνουν ούτε μια σταγόνα. 

Στην Ιταλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου μετά την Ισπανία στον κόσμο, μια προσβολή του δάκου της ελιάς (Bactrocera oleae) έχει καταστρέψει ολόκληρους ελαιώνες. Αυτό απειλεί την παραγωγή του τρέχοντος έτους να μειωθεί κατά 35 τοις εκατό, ανέφερε η υπηρεσία στον τομέα των υπηρεσιών για την αγορά των γεωργικών προϊόντων και διατροφής (Ismea) που εδρεύει στη Ρώμη.

 «Δεν έχουμε μαζεύσει τίποτα», λέει ο Landini, ένας συνταξιούχος τραπεζίτης επενδύσεων, ο ελαιώνας του αποτελείται από 80 ελαιόδεντρα. "Οι λίγες ελιές που υπήρχαν, καταστράφηκαν από το δάκο και ήταν γεμάτα από προνύμφες."

Η βλάβες των καλλιεργειών στην Ιταλία και η χαμηλή συγκομιδή στην Ισπανία σημαίνει ότι η παγκόσμια παραγωγή θα φτάσει στην εποχή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 στο χαμηλότερο επίπεδο στα τελευταία 15 χρόνια.

Οι τιμές για τους καταναλωτές είναι πιθανό να αυξηθούν
Αυτό θα πρέπει επίσης να πλήξει τους Γερμανούς καταναλωτές. Επειδή- σε αυτή τη χώρα ανήκει μαζί με το ελαιόλαδο το κραμβέλαιο και το ηλιέλαιο για τα κορυφαίους τρεις τύπους λαδιού. Στην Γερμανία περίπου το ένα πέμπτο λαδιού που καταναλώνεται προέρχεται από ελιές.

Άλλες χώρες που έχουν πληγεί, όπως οι ΗΠΑ, όπου η ελιά κατανάλωση ελαιόλαδου έχει τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. "Οι άνθρωποι θα πληρώσουν περισσότερα,» λέει ο Michael Bradley, πρόεδρος της Βερόνικα Foods στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας, η οποία εισάγει πάνω από 3,7 εκατομμύρια γαλόνια ελαιόλαδου ανά έτος.

Η τιμή του παρθένου ελαιόλαδου μέσης ποιότητας από την Ισπανία, η οποία θεωρείται ως το πρότυπο της βιομηχανίας, σύμφωνα με Bradley θα μπορούσε να φθάσει 3,20 ευρώ ανά χιλιόγραμμο για τα επόμενους δύο με τρεις μήνες. Αυτό θα ήταν μια αύξηση της τιμής κατά περίπου 65 τοις εκατό σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Το κόστος των τροφίμων ανεβάζει τις τιμές του ελαιόλαδου ακόμη υψηλότερα.

Απροσδόκητη ευκαιρία για την Ελλάδα

Ωστόσο, φέτος έπρεπε να αγοράσουν ο ίδιοι το ελαιόλαδο. Οι τιμές δεν μπορεί να αυξηθούν, επειδή οι Ιταλοί εξαιτίας της μείωσης της οικονομίας, οι δαπάνες τους είναι συγκρατημένες. «Η κρίση του ελαιολάδου μας έχει δώσει πραγματικά ένα πλήγμα», λέει ο Bevilacqua.  

Οι τιμές για την Ιταλία για την κατηγορία "έξτρα παρθένο ελαιόλαδο" έφτασε σε ύψη ρεκόρ το Νοέμβριο. Κατά τους τελευταίους δύο μήνες, οι τιμές για το λάδι ποιότητας είχε ανέβει κατά 46 τοις εκατό σε 6.308 ευρώ ανά τόνο. Το εξαιρετικό παρθένο λάδι μέτριας ποιότητας από την Ισπανία έχει γίνει πιο ακριβό από το κατώτατο σημείο του Μαΐου, 61 τοις εκατό στα 2.764 ευρώ ανά τόνο.

Στην Ισπανία, ανάλογα με τη συγκομιδή ο Αγροτικός Σύλλογος Asahiah είχε πτώση φέτος, πιθανώς στους 750.000 τόνους, σε σύγκριση με το ρεκόρ των 1.780.000 τόνων πέρυσι. Εμφάνιση της νόσου και ο ζεστός καιρός ήταν υπεύθυνοι για τη κατάρρευση, δήλωσε η Ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών. Στην Ιταλία, η παραγωγή θα μπορούσε να συρρικνωθεί από 463.701 τόνους στους 302.470 τόνους, σύμφωνα με την Ismea.

Η πτώση της συγκομιδής στην Ισπανία και την Ιταλία θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλη ευκαιρία σαν δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα την Ελλάδα. "Αυτό το έτος δίνει για το ελληνικό ελαιόλαδο μια ευκαιρία», λέει ο Άρης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής των τοπικών πωλήσεων τροφίμων ΓΑΙΑ, με έδρα την Αθήνα, η οποία παράγει το ήμισυ των εσόδων της από το ελαιόλαδο. "Αναμένουμε ισχυρή αύξηση των εξαγωγών."

Άλλες χώρες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τα αρνητικά
Ενώ παράγεται λιγότερο στην Ιταλία και την Ισπανία, στην Ελλάδα και στην Τυνησία βιώνουν τη τέταρτη μεγαλύτερη ελαιοκαλλιεργητές στον κόσμο, μια έκρηξη. Η συγκομιδή αναμένεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Διεθνές Olivenrat να αυξηθεί φέτος κατά 127 τοις εκατό. Ακόμη υψηλότερες σοδειές στην Ελλάδα και Τυνησία δεν θα είναι αρκετές όμως για να αντισταθμίσουν τη μείωση στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία είναι υπεύθυνη για το 97 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής. Η συνολική παραγωγή από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τυνησία αναμένεται να πέσει κάτω από το όριο της κατά 31 τοις εκατό στους 1,69 εκατομμύρια τόνους.

πηγή : Welt

0 σχόλια: