Παραποίηση φαρμάκων. Εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι από νοθευμένα χάπια.

Παραποίησης φαρμάκων. Εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι από νοθευμένα χάπια.
Έως και 41 τοις εκατό των φαρμάκων παγκοσμίως είναι πλαστά. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των διεθνών ερευνητικών ομάδων που γίνεται η εκτίμηση των περίπου 17.000 δειγμάτων φαρμάκων. Υπολογίζεται ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο μέχρι ένα εκατομμύριο ανθρώπους από πλαστά φάρμακα.

Μόνο τα ανεπαρκή ελονοσιακά φάρμακανα ήταν υπεύθυνα για το θάνατο των 2.013 122.350 παιδιών στην Αφρική, δείχνει μια μελέτη από την Αμερικανική Εταιρεία Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής. Οι εγκληματίες μπιζναδόροι που φέρνουν τα νοθευμένα χάπια σε κυκλοφορία έχουν εύκολο παιχνίδι, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες, λόγω ανεπαρκών ελέγχων. Στην περίπτωση των πλαστών φαρμάκων συχνά λείπουν τα δραστικά συστατικά. Μερικά από τα κύρια συστατικά τους αντικαθίστανται από άλλες επιβλαβείς, τοξικές ουσίες.

Από τα συλλεγόμενα δείγματα ανά τον κόσμο παρουσιάζονται ανάλογα με το είδος των φαρμάκων μεταξύ εννέα και 41 τοις εκατό να είναι προϊόντα απομίμησης. Η διεθνής ομάδα των ερευνητών, καθώς και μεταξύ αυτών το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, απαριθμούν ποια φάρμακα επηρεάζονται. Συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών,  για την καταπολέμηση της ελονοσίας και της φυματίωσης, καθώς και φάρμακα κατά του HIV και χημειοθεραπευτικά κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 15 τοις εκατό κατά μέσο όρο των φαρμάκων βρίσκονται κάτω από την υποψία της απάτης. Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ περιοχών: Εκτιμάται ότι στην Ασία περιέχουν έως και 30 τοις εκατό των δισκίων και αμπουλών κανένα ή με ένα λάθος ουσία. Είναι επομένως μέχρι 50 τοις εκατό στην Αφρική. Στις δυτικές βιομηχανικές χώρες το ένα τοις εκατό των φαρμάκων είναι το μέγιστο που επηρεάζονται.

Αλλά ακόμα και στο δήθεν ασφαλείς και καλά εποπτευόμενες βιομηχανικές χώρες συμβαίνει να προμηθεύονται πλαστά φάρμακα, προειδοποιεί ο Tim Mackey και γιατροί στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Μόνο μεταξύ του 2009 και του 2011, οι ερευνητές υπολόγιζαν ότι παρουσιάστηκαν 1.510 εκθέσεις ψευδεπίγραφων φαρμάκων σε νοσοκομεία και φαρμακεία.

Έτσι, ήταν γνωστό για το παρελθόν έτος ότι η μαφία των φαρμάκων μεγάλης κλίμακας από ιταλικά νοσοκομεία έκλεψαν και στη συνέχεια τροφοδότησαν μέσω σκοτεινών περασμάτων, όπως μέσω της Ρουμανίας, τους γερμανούς χονδρεμπόρους και φαρμακεία. Τέλη Ιανουαρίου εκλάπησαν για παράδειγμα από ένα περιφερειακό νοσοκομείο στην Μπράιλα της Ρουμανίας μεγάλες ποσότητες φαρμάκων κατά του καρκίνου Avastin και Herceptin. Τιμή: 400.000 €. "Ο κίνδυνος είναι ότι αυτά τα φάρμακα χωρίς διατήρηση σε χαμηλή θερμοκρασία αποθηκεύονται, καθιστώντας τα αναποτελεσματικά καταλήγουν όμως στη Γερμανία", δήλωσε ο Hagen Pfundner, ο επικεφαλής στη Γερμανία του κατασκευαστή της Roche. Ως εκ τούτου, τα παρασκευάσματα αυτά θεωρούνται ότι είναι πλαστά.

Από την Roche είχε παρατηρηθεί ένα ψεύτικο παρασκεύασμα ηπατίτιδας ότι είχε έρθει σε ένα φαρμακείο. Ο ασθενής που το χρησιμοποίησε παραπονέθηκε για έντονη διόγκωση στον άνω βραχίονα. Αργά την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία έλαβε επίσης μια προειδοποίηση ότι από ένα χονδρέμπορο για ένα ψεύτικο σκεύασμα Pulmozyme που είχε εμφανιστεί και ότι περιείχε μια ουσία για την αντιμετώπιση της μεταβολικής νόσου της κυστικής ίνωσης.

Εκτός από τη Roche και άλλες φαρμακευτικές κατασκευαστικές όπως η Pfizer και η NovoNordisk πλήττονται από την παραποίηση φαρμάκων.

0 σχόλια: