Καθώς η Ισπανική ανεργία χτυπάει και πάλι, πολλοί εργαζόμενοι βυθίζονται στη φτώχεια.

Γραφείο εύρεσης εργασίας στην Ισπανία
"Είναι καλά τα στοιχεία, θα πρέπει να το γιορτάσουμε ", δήλωσε ο Mariano Rajoy, πρωθυπουργός της Ισπανίας, μετά από στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 23 Απριλίου, που έδειξαν ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας δημιουργώντας κοντά στο μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας κατά το παρελθόν έτος. Πολλοί Ισπανοί αισθάνονταν λιγότερο χαρούμενοι. Από την κρίση του ευρώ που άρχισε το 2010, τα αστρονομικά ποσοστά ανεργίας της Ισπανίας έχουν να συναγωνιστούν μόνο με την Ελλάδα που κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη. Έχουν πέσει από το υψηλό του 27% το 2013, αλλά σιγά-σιγά. Πράγματι, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς κατά το πρώτο τρίμηνο, σε 23,8%. Και στην εργατική συνοικία της Vallecas της Μαδρίτης οι αριθμοί δεν έκανε τίποτα για να διώξουν την κατήφεια.

 "Χωρίς τα χρήματα του πατέρα μου, που μας δίνει από τη σύνταξή του θα είχαμε χαθεί", λέει η Έλσα Carmona, μια 39 ετών μητέρα δύο παιδιών. "Αυτό συμβαίνει για πολλές οικογένειες μέχρι και έξι άτομων που ζουν εξαρτώμενοι από το εισόδημα ενός ατόμου." Ο σύζυγός της, πρώην οξυγονοκολλητής στις κατασκευές, που βρέθηκαν πρόσφατα με μια δουλειά κηπουρικής για εννέα ώρες την εβδομάδα, αλλά δεν καλύπτει όμως τα 800 € ανά μήνα που απαιτούνται για το δάνειο του σπιτιού. Όπως πολλοί από τους γείτονές τους σε αυτό, μια από τις φτωχότερες περιοχές της ισπανικής πρωτεύουσας (όπου ένας στους πέντε είναι άνεργος), η οικογένεια της κας Carmona δεν λαμβάνει κρατικά χρήματα. Τα επιδόματα ανεργίας του συζύγου της έληξε πριν από ένα χρόνο. Έλαβαν ένα μικρό ποσό από την περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης για μερικούς μήνες, αλλά και αυτό έχει επίσης λήξει.

Η Κα Carmona κάνει περιστασιακές δουλειές που μπορεί να βρει, όπως σε κατάστημα που καλύπτει τους πωλητές που λείπουν για τις διακοπές τους. Η Ισπανία έχει ένα κρατικό πρακτορείο θέσεις εργασίας, το Εθνικό Ινστιτούτο Απασχόλησης (ΙΝΕΜ), αλλά η κα Carmona λέει ότι ποτέ δεν έχουν βρει δουλειά. "Αυτό διαδίδεται μόνο από στόμα σε στόμα" Οι Carmonas έχουν να πληρώσουν το δάνειο τους εδώ και δύο χρόνια και είναι πίσω με τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Μια τοπική τράπεζα τροφίμων έχει βοηθήσει παρέχοντας φαγητό στα δύο παιδιά της, ηλικίας τεσσάρων και 15. Ο κουνιάδος της κας Carmona έχει δεσμευτεί να βάλει το μεγαλύτερο γιο της στο πανεπιστήμιο. Οι Ισπανοί έχουν μακρά παράδοση στην διαφύλαξη της αξιοπρέπειας τους και πολλοί από τους γείτονές της Έλσα ντρέπονται να παραδεχτούν την αύξηση της φτώχειας τους. "Αυτός είναι ο λόγος που δεν το βλέπει κάποιος στους δρόμους", λέει. Η Cáritas, μια οργάνωση φιλανθρωπίας της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, βοήθησε ένας στους είκοσι Ισπανούς πέρυσι.

Το χάσμα μεταξύ των οικονομικών μεγεθών που υπερασπίζεται η κυβέρνηση και η πραγματικότητα της ζωής πολλών ανθρώπων εξηγεί γιατί το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του κ Rajoy έχει χάσει το μισό υποστήριξή της από τη απόλυτη πλειοψηφία που πέτυχε στις βουλευτικές εκλογές του 2011. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ανεργία έπεσε εν μέρει εποχιακά λόγω των προσωρινών θέσεων εργασίας των Χριστουγέννων. Αλλά όμως οι πέντε ευρωπαϊκές περιφέρειες με τη χειρότερη ανεργία είναι στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η Ανδαλουσία, η πολυπληθέστερη περιοχή της Ισπανίας, οδηγεί τη λίστα ανεργίας με ένα επιβλητικό 35%. Σχεδόν το ήμισυ της των άνεργων της χώρας, δεν έχουν εργαστεί για περισσότερο από δύο χρόνια.

Πολλοί Ισπανοί είναι σαν την Έλσα Carmona και το σύζυγός της. Ούτε πλήρη απασχόληση, ούτε πλήρως άνεργοι. Η οικονομική ομάδα στο κόμμα Ciudadanos βλέπει μια αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων φτωχών, με κάτω από το κρατικό ετήσιο ελάχιστο μισθό των 9,080 € εισοδήματος. Περίπου το 24% των μισθωτών εργαζομένων είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι μισοί από αυτούς σύμφωνα με την έρευνα της Εργατικής Ένωσης της χώρας λέει ότι οι συμβάσεις τους είναι για λιγότερο από έξι μήνες. Οι θέσεις μερικής απασχόλησης αντιπροσωπεύουν πλέον το 16% του συνόλου. Οι νέοι και οι μετανάστες εγκαταλείπουν τη χώρα, συρρικνώνοντας το εργατικό δυναμικό και καθιστώντας το υψηλό ποσοστό ανεργίας ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Ο José Ignacio Pérez Infante, του Ισπανικού Συνδέσμου εργασιακών Οικονομικών, ανησυχεί ότι η ταχεία αύξηση των θέσεων εργασίας των κατασκευών κατά το τελευταίο τρίμηνο σημαίνει ότι η χώρα οδεύει πίσω στο μοντέλο ανάπτυξης των τούβλων και του ασβέστη, που δημιούργησε μια στεγαστική φούσκα νωρίτερα. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η οικονομία της Ισπανίας θα επιστρέψει μέχρι το 2017 στο μέγεθος που ήταν το 2008 πριν από την έκρηξη της φούσκας.  

Η οικονομική ανάπτυξη τρέχει γύρω στο 3%, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα αρκετό. Ο κος Rajoy ελπίζει ότι η ανάπτυξη και η απασχόληση θα βοηθήσουν τελικά να βγει στην κορυφή των δημοσκοπήσεων, οι οποίες επί του παρόντος κατανέμονται εξίσου μεταξύ του ΡΡ του κόμματος του, των Σοσιαλιστών, των φιλελεύθερων Ciudadanos, και του ανερχόμενου αριστερού κόμματος Podemos. Αλλά η φήμη του PP ως αξιόπιστος διαχειριστής της οικονομίας έχει πληγωθεί από την ευνοιοκρατίας και τη διαφθορά. Ο Rodrigo Rato, ο πρώην υπουργός Οικονομικών PP και το αφεντικό του ΔΝΤ, ήταν προσωρινά υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία που ερευνά καταγγελίες για φοροδιαφυγή.

Η οικονομική ανάκαμψη για τον κο Rajoy έχει φτάσει πολύ αργά για να σώσει το κόμμα του στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε πολλά μέρη της Ισπανίας στις 24 Μαΐου. Είναι απίθανο επίσης να έχει δημιουργήσει σταθερές θέσεις εργασίας στο Vallecas, ή σε πολλά άλλα μέρη της χώρας, μέχρι τις γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του τρέχοντος έτους. Και αυτό μπορεί να έρθει πολύ αργά για τους Carmonas. Για την Έλσα Carmona δεν είναι σίγουρο για πόσο καιρό η τράπεζα Santander θα αναβάλει την κατάσχεση του διαμερίσματος της. Το μέλλον της κυβέρνησης είναι τώρα εξίσου αβέβαιο όπως και των ισπανών εργαζομένων.
Σχετικά άρθρα :
Ανεργία, η σκοτεινή πλευρά της ανάκαμψης στην Ισπανία.

0 σχόλια: