Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει έντονα τις αποφάσεις της ΕΕ για τους πρόσφυγες.

Ένα φορτωμένο με πρόσφυγες καράβι στη Μεσόγειο.
Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει. ότι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την διάσωση των προσφύγων στη μεσόγειο απέτυχε. «Οι πρόσφυγες χωρίς
βελτίωση των μέσων διάσωσης στη θάλασσα θα συνεχίζουν να πνίγονται στη Μεσόγειο ".

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για την κρίση των προσφύγων έχουν επικριθεί έντονα. Η συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη «δεν ήταν κάποια σωτήρια επιχείρηση επέμβασης» ανακοίνωσε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία. Ο οργανισμός βοήθειας Oxfam μίλησε για μια χαμένη ευκαιρία. Ήταν ιδιαίτερα επικριτικό το γεγονός ότι το πεδίο εφαρμογής στη θάλασσα της Αποστολής Επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επεκτάθηκε περεταίρω. 

"Όλες οι λέξεις και οι πόροι που χρησιμοποιούνται για το πρόβλημα αυτό, δείχνουν ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν είναι σοβαροί για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα", δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής Αμνηστίας, Τζον Dalhuisen. "Αλλά η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που εξακολουθεί να είναι μόνο στα μισά του δρόμου." Εάν η έκταση των αποστολών επιτήρησης στη θάλασσα δεν επεκταθεί, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα συνεχίζουν να πνίγονται."

Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αποφασίστηκε να τριπλασιάσουν τη χρηματοδότηση των αποστολών επιτήρησης της ΕΕ στη θάλασσα. Για την αποστολή "Triton" , στην Ιταλία διατίθενται περίπου 9.000.000 € ανά μήνα, όπως ακριβώς το Νοέμβριο για την αποστολή διάσωσης "Mare Nostrum". Αλλά αυτό ήταν αρκετό μέχρι τα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, από όπου ξεκινούν για το δρόμο τους προς την Ευρώπη η πλειοψηφία των προσφύγων. Το κύριο καθήκον των αποστολών του "Triton" και του "Ποσειδών" στην Ελλάδα είναι για φύλακες των συνόρων και όχι να μετατρέπονται σε ναυαγοσωστικά.

Ο οργανισμός βοήθειας Oxfam δήλωσε ότι οι αποφάσεις της Διάσκεψης Κορυφής είναι εντελώς ανεπαρκείς. Οι θαλάσσιες αποστολές διάσωσης θα πρέπει να πάρουν «μια σαφή εντολή να σώσουν ζωές ως κορυφαία προτεραιότητα,« ζητήσε ο επικεφαλής των προγραμμάτων βοήθειας της Oxfam στην Ιταλία, Alessandro Bechini. Επιπλέον, δεν πρέπει να υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί για τη διάσωση στη θάλασσα. Ο οργανισμός βοήθειας Oxfam επέκρινε, ειδικά τις φτωχές χώρες, ότι θα πρέπει να ασχοληθούν με το πρόβλημα των προσφύγων, ενώ η ΕΕ δεν παρέχει καμία δίκαιη συνεισφορά. 

Η Μέρκελ είχε πει μετά τη σύνοδο κορυφής, για το ζήτημα της περιοχής εφαρμογής ότι θα πρέπει να μιλήσουν κατά την άποψή της και πάλι. Προφανώς είχε υπάρξει αντίσταση από άλλα κράτη. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η εντολή του "Triton" "δεν υπάρχει ανάγκη να συζητηθεί". Στην ανάγκη της διάσωσης των ανθρώπων στη θάλασσα δεν υπάρχουν γεωγραφικά ή πολιτικά σύνορα.

Στη Μεσόγειο σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, από την αρχή του έτους έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.750 πρόσφυγες. Η ειδική συνεδρίαση της Ε.Ε είχε προγραμματιστεί μετά από το βράδυ της Κυριακής όταν περίπου 800 πρόσφυγες πνίγηκαν στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Η ΕΕ θέλει να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο ανθρώπων. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini θα επεξεργαστεί σχέδια. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα περάσει ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ούτως ώστε να εγκριθεί με στρατιωτικά μέσα να καταστρέφουν τα πλοία των λαθρεμπόρων.
Σχετικά άρθρα :
Spiegel : Ο αριθμός των προσφύγων τετραπλασιάστηκε στο Αιγαίο.

0 σχόλια: