Ανεργία, η σκοτεινή πλευρά της ανάκαμψης στην Ισπανία.

Ένας ζητιάνος ντυμένος ως κλόουν κάθεται στη Gran Via της Μαδρίτης και ζητά βοήθεια, επειδή πεινάει.
Η Οικονομία της Ισπανίας αυξάνεται, δυστυχώς όμως δημιουργούνται πάρα πολύ λίγες θέσεις εργασίας. Αλλά η ανεργία σε ένα έτος εκλογών δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Mariano Rajoy.

Αυτή φαίνεται να είναι μια επιτυχημένη επιστροφή αν τη δει κάποιος από το εξωτερικό. Η άλλοτε χώρα της κρίσης Ισπανία έχει ζήτηση στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και πάλι από την άποψη της ανάπτυξης και μάλιστα πολύ μπροστά στην ΕΕ. Σχεδόν τρία τοις εκατό αναμένεται να αυξηθεί φέτος, η ισπανική οικονομία, αυτό έχει να συμβεί πριν από την έναρξη της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης κατά το έτος 2007.

Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy είναι βέβαιος ότι αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Οι οργανισμοί αξιολόγησης είναι εντυπωσιασμένοι: "Η Ισπανία είναι στη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, το τελευταίο τρίμηνο του 2014, οι Ισπανοί έχουν προσπεράσει ακόμη και τη Γερμανία," λέει η Fitch Ratings.

Πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι επιχειρηματίες ανακτούν την εμπιστοσύνη, ιδίως στις εξαγωγές μετά την συγκράτηση των μισθών των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, ο αριθμός των ατόμων που βλέπουν μέσα στους επόμενους μήνες καλύτερες επιχειρηματικές ευκαιρίες και έσοδα, αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο. Οι απαισιόδοξοι αποτελούν τώρα τη μειοψηφία.

Η ευφορία έχει επίσης μεταδοθεί στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, και αυτό το έτος που κατέγραψε τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην Ευρώπη με το Going Public του διαχειριστή αεροδρομίων AENA.

114.000 θέσεις εργασίας καταστράφηκαν

Η ανάκαμψη κάνει αισθητή σε όλους τους τομείς: Πουθενά αλλού στην Ευρώπη, ο αριθμός των καινούριων αυτοκινήτων δεν αυξάνεται τόσο πολύ όπως στην Ισπανία. Οι εταιρείες λιανικής, όπως η εταιρία Τηλεπικοινωνιών Telefónica αναφέρει ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας οριστικά.

"Όλο και περισσότεροι Ισπανοί αισθάνονται στην καθημερινή ζωή, ότι τα πάντα έχουν αλλάξει", δήλωσε ο Rajoy σε ένα συμπόσιο με τους ηγέτες των επιχειρήσεων και τους δημοσιογράφους. Κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες 488.000 θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί, και φέτος θα πρέπει να προστεθεί και άλλο μισό εκατομμύριο.

Μέχρι στιγμής οι υποσχέσεις. Αλλά η καταδίωξη για μια δουλειά απαιτεί από εκείνους που ψάχνουν, ακόμα πολλή υπομονή. Τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν έχει συνεχίσει να υποχωρεί. Αντιθέτως, από Ιανουάριος έως το Μάρτιο ακόμα 114.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν, υπενθυμίζουν τα συνδικάτα.

Οι επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν για χρόνια αγωνιστεί για μικρές παραγγελίες, είναι τα χέρια τους δεμένα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βιομηχανία μετάλλων στη Χώρα των Βάσκων, μια από τις περιοχές της Ισπανίας, η οποία είναι οικονομικά σε καλύτερη θέση. Μετά από μια αύξηση της τάξης του 1,7 τοις εκατό πέρυσι, σε αυτό το έτος πηγαίνουν προς τα πάνω, αλλά μόνο σε μικρές δόσεις.

"Η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι πολύ ευαίσθητη. Μετά από πολλές εταιρείες που έχουν κλείσει, είναι δύσκολο να επανέλθουν όπως τους παλιούς καιρούς", λέει ο José Luis López Gil, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας FVEM. Όχι περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας είναι πιθανόν να προκύψουν στον τομέα του το τρέχον έτους.

Οι περισσότερες από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται βρίσκονται στον τομέα του τουρισμού.
Και στην υπόθεση ανεργίας δεν υπάρχει στη χώρα μεγάλη κινητικότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat εξακολουθούν να υπάρχουν 5.500.000 άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό ανεργίας σχεδόν 23,8 τοις εκατό. Μόνο στην Ελλάδα, φαίνεται σήμερα ακόμη να είναι ακόμα χειρότερα.

"Όσο η ανεργία παραμένει σε τόσο υψηλό επίπεδο, δεν μπορούμε να πούμε ότι η οικονομία λειτουργεί ομαλά", δήλωσε ο José Antonio Alvarez ο διευθύνων σύμβουλος της Banco Santander, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Eurostat.

Το ποσοστό απασχόλησης παραμένει σκανδαλωδώς χαμηλό. Με πληθυσμό 47 εκατομμύρια Ισπανία διαθέτει σήμερα μόνο περίπου 17,5 εκατομμύρια εργαζόμενους. Αυτά είναι ακόμα τρία εκατομμύρια λιγότερο από ό, τι πριν από την κρίση. Οι διαφορές μεταξύ των περιφερειών είναι τεράστιες. Οι περισσότερες από τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι στην ακτή ή στα νησιά, όπου ανθεί ο τουρισμός, ή όπου κατασκευάζονται αυτοκίνητα, όπως στην Αραγονία, στη Βαλένθια ή στη Γαλικία.

Επίσης στη κατασκευή κινείται λίγο, επειδή ακριβώς πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση έχει εκ νέου διαφημίσει περισσότερο τα δημόσια έργα. Εδώ, όμως, προέκυψαν κατά το τελευταίο τρίμηνο μόνο 30.000 θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ένα μικρός αριθμός αν σκεφτεί κανείς ότι μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων έχουν εξαφανίσει 1.500.000 θέσεις τα τελευταία χρόνια.

Εκατομμύρια Ισπανοί βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας

"Αυτή είναι μια παράξενη ανάκαμψη", λέει ο José Carlos Diez επίσης καθηγητής οικονομικών σε μια στήλη στην εφημερίδα «El Pais». "Έχουμε αποπληθωρισμό των μισθών, και παράγει μόνο πολύ επισφαλείς θέσεις εργασίας. Αν είσαι νέος ή άνω των 50 ετών πρέπει να αποδεχθείς τους μισθούς που φτάνουν μόνο για την επιβίωση."

Για ένα νέο οικονομικό θαύμα δεν θα μπορούσε πραγματικά να γίνει καμία συζήτηση, λένε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. " Οι προβλέψεις της κυβέρνησης αντιστοιχούν σε ευσεβείς πόθους", τόνισε Cándido Méndez και ο Ignacio Fernández Τόξο, οι ηγέτες των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων CCOO και UGT στο συλλαλητήριο την 1η Μαΐου. "Η αλήθεια είναι ότι πολλές οικογένειες έχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα", υπογράμμισε ο Méndez.

Στην πραγματικότητα, στην Ισπανία εξακολουθούν να υπάρχουν 1.800.000 νοικοκυριά στα οποία κανένα από τα μέλη δεν έχει εισόδημα. Έξι εκατομμύρια Ισπανοί απειλούνται, σύμφωνα με την Caritas από τη φτώχεια. Αυτό ανησυχεί επίσης τον Rajoy: "Γνωρίζω τις δυσκολίες των ανθρώπων όπου η ανάκαμψη δεν έχει έρθει ακόμα, θα πρέπει από τώρα και στο εξής να έχουν προτεραιότητα .."

Σχετικά άρθρα :
Καθώς η Ισπανική ανεργία χτυπάει και πάλι, πολλοί εργαζόμενοι βυθίζονται στη φτώχεια.
 

0 σχόλια: