ΟΙ ΗΠΑ επιτρέπουν τη Shell να διεξάγει γεωτρήσεις πετρελαίου στον Αρκτικό Ωκεανό.Η άδεια ισχύει για την ...

Ένα πλοίο μεταφοράς έχει μια εξέδρα γεώτρησης πετρελαίου φορτωμένη από τη Shell που σχεδιάζει να τη χρησιμοποιήσει στη Θάλασσα Chukchi.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέτρεψε στον όμιλο Shell να διεξάγει γεωτρήσεις στον Αρκτικό Ωκεανό για πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Όπως αναφέρει η
εφημερίδα New York Times, θα πρέπει η έγκριση να είναι ανεξάρτητος από τις καθυστερούμενες ατομικές εγκρίσεις. Οι εκτιμήσεις του Ομίλου είναι ότι οι γεωτρήσεις θα διεξαχθούν από αυτό το καλοκαίρι. Οι περιβαλλοντολόγοι φοβούνται ανεπανόρθωτη βλάβη στο οικοσύστημα του Αρκτικού Ωκεανού.

Η άδεια ισχύει για την Chukchi θάλασσα, που βρίσκεται ανάμεσα στη βορειοδυτική ακτή της Αλάσκας και τη βόρειο-ανατολικής ακτή της Ρωσίας. Ο Abigail Ross Hopper, ο διευθυντής της αρμόδιας αρχής του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι η απόφαση θα είναι σύμφωνα με την οικολογική και κοινωνική σημασία της περιοχής. Κάθε γεώτρηση θα λάβει χώρα υπό αυστηρούς όρους. 

Μόνο πριν από τέσσερις μήνες, η κυβέρνηση είχε επιτρέψει νέες γεωτρήσεις κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις περιβαλλοντικές πολιτικές του Ομπάμα, όπως η αυξημένη ρύθμιση των αερίων του θερμοκηπίου.

Οι οικολόγοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υποτιμά την απειλή από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Shell δεν έχει αποδείξει ότι η εταιρεία μπορεί να ενεργήσει υπεύθυνα στον Αρκτικό Ωκεανό, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του οργανισμού για τη διατήρηση του περιβάλλοντος Oceana, η Susan Murray.

Η Shell είχε κάνει γεωτρήσεις για πρώτη φορά το 2012 στα ύδατα της Αρκτικής για ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, μετά από πολλά επεισόδια, η αρμόδια αρχή ανακάλεσε την άδεια. Μεταξύ άλλων, δύο γεωτρύπανα είχαν προσαράξεικαι έπρεπε να ρυμουλκηθούν. Σε μια έρευνα, το υπουργείο Εσωτερικών της Shell κατηγορείται ότι αγνόησε τις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας.

Κάτω από τον Αρκτικό Ωκεανό υπάρχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ υπάρχουν αποθηκευμένα έως και 90 δισεκατομμύρια βαρέλια ανεξερεύνητου πετρελαίου στην Αρκτική. Αυτό είναι 13 τοις εκατό των παγκόσμιων αποθεμάτων, που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. Υπάρχουν επίσης περίπου 47 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτό θα αντιστοιχούσε περίπου στο 30 τοις εκατό των μη ανακαλυφθέντων πόρων.

0 σχόλια: