Έως 330 terabytes σε μια μαγνητική κασέτα ταινίας στο μέγεθος παλάμης.


μια μαγνητική κασέτα ταινία στο μέγεθος παλάμης
Ερευνητές της ΙΒΜ στη Ζυρίχη μπόρεσαν να αυξήσουν την πυκνότητα αποθήκευσης
των φορέων δεδομένων μαγνητικής ταινίας σε 201 gigabits ανά τετραγωνική ίντσα. Για αυτό χρησιμοποιήθηκε μια μαγνητική ταινία πρωτότυπο, η οποία ήρθε από την ιαπωνική εταιρεία Sony Storage Media Solutions, που την έχει εξελίξει.

Σε σύγκριση με την τρέχουσα, εμπορικώς διαθέσιμη μαγνητική ταινία την ΙΒΜ TS1155, αντιστοιχεί σύμφωνα με την IBM, σε μια αύξηση στην πυκνότητα αποθηκεύσεως κατά περισσότερο από έναν παράγοντα 20, που αποτελεί ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για μαγνητικές ταινίες. Οι ερευνητές της ΙΒΜ παρουσιάζουν τα αποτελέσματά τους στο συνέδριο TMRC 2017 (2-4 Αυγούστρου) στην Tsukuba / Ιαπωνία. Από το 2006, οι ερευνητές της ΙΒΜ έχουν θέσει έτσι ένα νέο ρεκόρ στην πυκνότητα αποθήκευσης των μαγνητικών ταινιών για πέμπτη φορά.

Έως και 330 TBYTES σε κασέτα μεγέθους παλάμης

Η χρησιμοποιούμενη μέθοδο επιμετάλλωσης, η μαγνητική στρώση με καθοδικό ψεκασμό (εναπόθεση καθοδικής διασκόρπισης) εφαρμόστηκε, επιτρέποντας έτσι μία ιδιαίτερα λεπτή κατανομή των μαγνητικών σωματιδίων στην κασέτα και μια υψηλότερη πυκνότητα αποθήκευσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές έως 330 TBYTES θα μπορούσαν να αποθηκευτούν σε μια κασέτα μεγέθους παλάμης.

Ωστόσο, η ειδική διαδικασία sputtering θα πρέπει να είναι σημαντικά ακριβότερη από τις τρέχουσες ταινίες αποθήκευσης βαρίου φερρίτη. Το κόστος ανά terabyte παρ' όλα αυτά θα παραμείνει ανταγωνιστική σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευάγγελου Ελευθερίου, επικεφαλής του Cloud Computing στην IBM Research & Zürich. Η Μαγνητική τεχνολογία αποθήκευσης σύμφωνα με τον ίδιο, προσφέρεται ιδιαίτερα στην αποθήκευση στο Cloud για τα ελάχιστα χρησιμοποιούμενα δεδομένα.

Η IBM αναμένει ότι η πυκνότητα αποθήκευσης μαγνητικών ταινιών θα αυξηθεί για τουλάχιστον μια δεκαετία. Δεν είναι σαφές πότε η νέα τεχνολογία εμπορικά θα είναι πραγματική διαθέσιμη. Ήδη από το 2014 η IBM και η Fujifilm έχουν παρουσιάσει ένα μαγνητικό πρωτότυπο ταινίας με 154 terabytes, μέχρι σήμερα, κανένα προϊόν δεν έχει φτάσει στην αγορά για αυτό.

η ιστορία της αποθήκευσης σε μαγνητική ταινία

Μαγνητικές ταινίες με υψηλή αξιοπιστία

Οι συμβατικοί σκληροί δίσκοι προσφέρουν σε σύγκριση, πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα αποθήκευσης. Οι μαγνητικές ταινίες που χρησιμοποιούνται στο επαγγελματικό περιβάλλον, κυρίως χρησιμοποιούνται λόγω της υψηλής αξιοπιστίας τους στην αποθήκευση ιδιαίτερα σε μεγάλο όγκο δεδομένων. Έτσι, η τεχνική μαγνητική ταινία χρησιμοποιείται κυρίως από μεγάλες εταιρείες. Οι απαραίτητες επαγγελματικές μονάδες μαγνητοταινίας είναι επίσης ακριβές. Οι υφιστάμενες IBM μαγνητικές ταινίες μπορεί να χωρέσουν μέχρι 15 terabytes δεδομένων.

0 σχόλια: