ΜΕΞΙΚΟ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

  • Αναρτήθηκε: 13.1.12 -
Ο πόλεμος ενάντια στα καρτέλ των ναρκωτικών, στην πόλη του Μεξικού, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αιματηρός. Έχουν περάσει 5 χρόνια από τότε που ο Πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν ξεκίνησε τον πόλεμο με στρατιωτική καταστολή ενάντια στους εμπόρους ναρκωτικών και ο σημερινός απολογισμός είναι 47.515 θάνατοι.


Οι πρώτοι 9 μήνες του 2011, σημείωσαν αύξηση 11% σε δολοφονίες που σχετίζονται με ναρκωτικά, όταν 12.903 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010 σκοτώθηκαν 11.583.

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκει την παρηγοριά στο ότι είναι το πρώτο έτος, από το 2006,  όπου η αύξηση του ποσοστού των ανθρωποκτονιών είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ένα χρόνο νωρίτερα το ίδιο ποσοστό βρισκόταν στο 70%.

Στρατιώτες καρτέλ ναρκωτικών
                                                       
Τεθωρακισμένο όχημα εμπόρων ναρκωτικών
                                             
Η κυβέρνηση του Μεξικού έδινε στην δημοσιότητα, κατά περιόδους, τα στατιστικά που σχετίζονται με τον πόλεμο των ναρκωτικών, αλλά είχε σταματήσει όταν οι νεκροί είχαν φτάσει τους 35.000. Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας έγιναν μετά από παρέμβαση εισαγγελέα, αφού πολλοί δημοσιογράφοι πίεζαν για ελευθερία της πληροφόρησης.

Πηγή: huffingtonpost