Τι λένε οι οικονομολόγοι για την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ;

  • Αναρτήθηκε: 18.5.12 -
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η πιθανότητα του Grexit βρίσκεται μεταξύ 50% - 75%. Η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα μέχρι τέλη Ιουνίου και σε περίπτωση μη βιώσιμης λύσης και ακυβερνησίας θεωρείται απίθανο να συλλεχθούν τα έσοδα από το κράτος..


Χωρίς επίσημη κυβέρνηση και με την αβεβαιότητα στο αποκορύφωμα, η εγχώρια ζήτηση θα καταρρεύσει και η συλλογή των έμμεσων φόρων θα είναι αδύνατη. Τα νοικοκυριά μπορεί να αρνηθούν να καταβάλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και οι επιχειρήσεις μπορεί να σταματήσουν να πληρώνουν το ΦΠΑ στο κράτος.

Συνεκτιμούν ότι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατά τον Ιούνιο και Ιούλιο θα μειωθούν στο ήμισυ, στο πιο αισιόδοξο σενάριο.

Η Τράπεζα της Αμερικής επισήμανε ότι μέχρι σήμερα, οι εκροές των καταθέσεων είναι σχετικά περιορισμένες, εκτός από την Ελλάδα η οποία έχει υποστεί μείωση κατά 30% από το Δεκέμβριο του 2009 και η Ιρλανδία κατά 12,4%.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αντανακλά τον αυξημένο κίνδυνο αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ. Η Fitch βλέπει αυξημένο κίνδυνο εξόδου από το ευρώ στο εγγύς μέλλον. Οι οικονομολόγοι της JP Morgan δίνουν πιθανότητα 50% σε διάρκεια ενός χρόνου.

Ένα τέτοιο γεγονός είναι πιθανό να ακολουθηθεί από τα εξής:
1) Φυγή καταθέσεων από τις χώρες της περιφέρειας.
2) Η Ιταλία και η Ισπανία να χάσουν την πρόσβαση στις αγορές.
3) Μετάδοση σε χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα.

Τονίζεται ότι πριν η Αργεντινή χρεοκοπήσει το 2001, οι τράπεζες έχασαν το 25% των καταθέσεων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη χάσει το 30%. Το 57% των 1253 επενδυτών, σε δημοσκόπηση του Bloomberg, πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ το 2012.

Πηγή: telegraph