Τα σχολεία της Γερμανίας γέμισαν με μετανάστες

  • Αναρτήθηκε: 2.2.13 -
Η Γερμανία βιώνει μια έκρηξη μετανάστευσης από τις χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση. Τα γερμανικά σχολεία αγωνίζονται λόγω των κυμάτων μεταναστών, με παιδιά που δεν έχουν γνώση της γερμανικής γλώσσας...


Σπάνια κάποιο παιδί μετανάστη έχει έστω και μια τυπική γνώση της Γερμανικής γλώσσας.

Η γερμανική λέξη Sachertorte είναι ένα πρόβλημα για τον νεαρό Ζαχαρία από την Ελλάδα. Μπορεί να είναι ένα πολύ νόστιμο Αυστριακό κέικ σοκολάτας, αλλά δε μπορεί να το προφέρει με άνεση. Λέξεις όπως Selbstständig (αυτοαπασχολούμενος) έρχονται πιο φυσικά καθώς μοιάζουν με αγγλικές λέξεις.

Για χρόνια η οικογένεια του Ζαχαρία πουλούσε γύρο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μέχρι που η κρίση ανάγκασε τον πατέρα του να κλείσει το μαγαζί. Έτσι τον Αύγουστο, ο Ζαχαρίας μαζί με 26 άλλα παιδιά, κατέληξαν στη διεθνή τάξη προετοιμασίας κοντά στην Στουτγάρδη. Οι περισσότεροι μαθητές προέρχονται από τις χώρες που μαστίζονται από την κρίση και ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε εβδομάδα.

Ο αυξανόμενος αριθμός των μεταναστών μαθητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ορατός σε ολόκληρη τη Γερμανία. Σύμφωνα με τις στατιστικές αρχές της Γερμανίας, οι πρώτοι 6 μήνες του 2012 παρουσίασαν μια μεγάλη αύξηση της μετανάστευσης σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από την Ισπανία η μετανάστευση αυξήθηκε κατά 53% και από την Ελλάδα κατά 78%!

Τα Γερμανικά σχολεία αντιμετωπίζουν μια τεράστια πρόκληση από το γεγονός ότι πρόσφατα μετανάστευσαν μαθητές με μηδενική γνώση της Γερμανικής γλώσσας. Κάποιοι μαθητές καταφέρνουν να ενσωματωθούν σε κανονικές τάξεις μετά από διάστημα κάποιων εβδομάδων, αλλά άλλοι χρειάζονται μήνες!

Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω του αυξανόμενου ρυθμού των μεταναστών, κάτι το οποίο εξακριβώνεται από διευθυντές σχολείων σε όλη τη Γερμανία! Επίσης διαπιστώνεται έλλειψη διδακτικού προσωπικού που μπορεί να διδάξει τη Γερμανική ως δεύτερη γλώσσα. Εξαιρετικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος προϋπολογισμός για να καλύψει αυτές τις θέσεις με τη σύναψη σύμβασης ελεύθερων επαγγελματιών, με νέους εκπαιδευτικούς.

Για τον Ζαχαρία η τύχη τον βοήθησε, αφότου το πρόγραμμα του περιλαμβάνει 25 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα στα Γερμανικά, ένας στόχος που για πολλά σχολεία μπορούν μόνο να τον ονειρεύονται. Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο "Teach First Deutschland", υποστηρίζει αυτά τα προγράμματα σε σχολεία με υψηλές ανάγκες σε πέντε γερμανικά κρατίδια.

Ο πατέρας του Ζαχαρία βρήκε εργασία στη δημοτική υπηρεσία απομάκρυνσης χιονιού. Ο Ζαχαρίας λέει πλέον ότι η Ελλάδα φαίνεται ως μια μακρινή χώρα πλέον, παρόλο που βρίσκεται συνεχώς σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Αν τον ρωτήσετε για την πολιτική λιτότητας, θα απαντήσει με οργή για την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Μια νέα λέξη που έμαθε ο Ζαχαρίας είναι η λέξη "Kehrwoche". Αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής που ρυθμίζει το κατά πόσο συχνά θα πρέπει τα νοικοκυριά να καθαρίζουν τους κοινόχρηστους χώρους, όπως τα πεζοδρόμια και τις σκάλες. Ο Ζαχαρίας έχει μείνει έκπληκτος με την αυστηρότητα του προγράμματος καθαρισμού.

"Οι Έλληνες μισούν του Γερμανούς, η Μέρκελ είναι πολύ σκληρή", λέει ο Ζαχαρίας. "Η Ελλάδα θα είναι σύντομα νεκρή". Ο Ζαχαρίας βλέπει το μέλλον του να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την πατρίδα του. Θέλει να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας και στη συνέχεια στις ΗΠΑ, αλλά πρώτα θα πρέπει να τελειώσει το γυμνάσιο.

"Αν έχω μέλλον, τότε αυτό είναι στη Γερμανία!"

Αξιοσημείωτη είναι η μετανάστευση ανθρώπων που μεταναστεύουν στη Γερμανία για δεύτερη φορά στη ζωή τους με πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα Ιταλών, Τούρκων και Ρώσων και Ελλήνων.


Διαβάστε επίσης:
Κίνδυνος φυλετικού διαχωρισμού στα σχολεία της Γερμανίας
Κάλεσμα μεταναστών από Γερμανία