Πόσους νέους επιστήμονες έχει διώξει η κρίση;

  • Αναρτήθηκε: 19.4.13 -
Νέοι επιστήμονες
Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης, περισσότεροι από 120.000 νέοι επιστήμονες έχουν φύγει από την Ελλάδα.


Όπως έχει διαπιστωθεί, η ανεξέλεγκτη ανεργία και η συρρίκνωση της οικονομίας στην Ελλάδα, έχουν οδηγήσει σε μια σημαντική διαρροή εγκεφάλων σε άλλες χώρες, το γνωστό "Brain Drain".

Γιατροί, μηχανικοί, επαγγελματίες και επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι γίνεται όλο και δυσκολότερο να βρουν δουλειά μέσα από τις βαθιές περικοπές που έχουν γίνει στο σύστημα υγείας και σε άλλους φορείς του δημοσίου τομέα.

"Ο αριθμός των νέων επιστημόνων που έχουν μεταναστεύσει έχει φτάσει το 10% των δυνατοτήτων της χώρας και αυτό είναι πολύ υψηλό", σημειώνει ο διευθυντής της μελέτης, κύριος Λαμπριανίδης.

Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι έχει την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φτάνει πάνω 26%. Η οικονομία της βρίσκεται σε αρνητική ανάπτυξη για έκτη συνεχή χρονιά και εν μέρη λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας που έχουν ζητηθεί από τους δανειστές της χώρας.

Άρθρο από το Spiegel:
Brain Drain: 120,000 Professionals Leave Greece Amid Crisis