Το ηλιακό αεροπλάνο ξεκίνησε την πτήση του γύρω από τη γη.

Το Solar Impulse 2 απογειώθηκε από το Αμπού Ντάμπι
Το Solar Impulse 2 απογειώθηκε από το Αμπού Ντάμπι τη Δευτέρα στην προσπάθειά της να γίνει το πρώτο αεροπλάνο που θα πετάξει σε όλο τον κόσμο λειτουργώντας μόνο από τις ακτίνες του ήλιου. Η πτήση του ηλιακού αεροπλάνου αναμένεται να διαρκέσει 12 ώρες για να φτάσει στη πρώτη στάση στο Μασκάτ, Ομάν, πριν από την πτήση προς την Ινδία, Μιανμάρ, την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Το ταξίδι του Solar Impulse 2 γύρω από τη γη με τις στάσεις που θα κάνει
Η 400-χιλιομέτρων πτήση του πρώτου σκέλους είναι μέρος ενός μαραθωνίου ταξιδιού 40.000 χιλιομέτρων, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει διάστημα έως πέντε μήνες.


Η δυνητικά ιστορική πτήση είχε αποφασιστεί να απογειωθεί την 1η Μαρτίου αλλά την αναχώρησή του αναβλήθηκε λόγω των ανησυχιών σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, μετά από έντονες καταιγίδες σκόνης.

"Είχαμε πολλές αμμοθύελλες στο Αμπού Ντάμπι, και επίσης πολύ αέρα, θαλασσινό αεράκι, υψηλότερο από το όριο", δήλωσε ο μετεωρολόγος της ομάδας Luc Truellemans σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο Twitter και το YouTube.

Από τη Δευτέρα το πρωί, ο ουρανός είχε καθαρίσει επαρκώς για την απογείωση, αν και υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση, ενώ οι τεχνικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν, όπως εξήγησε στο Twitter ο πιλότος Andre Borschberg.

Αλλά τελικά το αεροπλάνο απογειώθηκε, κάτω από το άγρυπνο μάτι των συναδέλφων του πιλότου Bertrand Piccard ο οποίος θα αντιμετωπίσει το επόμενο τμήμα της διαδρομής.
Ο Borschberg και ο Πικάρ
Το ταξίδι της Δευτέρας προς Ομάν θα είναι σχετικά σύντομο, σε σύγκριση με κάποια από τα μακρύτερα κομμάτια, τα οποία θα διαρκέσουν έως και πέντε ή έξι ημέρες και νύχτες.

Ο Borschberg και ο Πικάρ θα δαπανήσουν εναλλάξ συνολικά 500 ώρες πίσω από τα όργανα ελέγχου σε όλο το ταξίδι, στο μικρό 3,8 τετραγωνικά μέτρα μονοθέσιο πιλοτήριο.

"Ο Andre έχει εργαστεί σε αυτό το αεροπλάνο ... για 12 χρόνια, από τη μελέτη σκοπιμότητας μέχρι τώρα. Είναι περισσότερο από ό, τι το φυσικό να κάνει το πρώτο βήμα", είπε ο Πικάρ.

Ο Borschberg πρόσθεσε: "Ο Bertrand αξίζει να πετάξει το τελευταίο σκέλος, και να κάνει την άφιξη στο Άμπου Ντάμπι, ολοκλήρωση του οράματος που δημιούργησε πριν από 15 χρόνια."

Το Solar Impulse έχει άνοιγμα φτερών 72 μέτρων, που το καθιστά μεγαλύτερο από το Boeing 747, αλλά ζυγίζει μόλις 2,5 τόνους, ελαφρύτερο από ένα μεγάλο SUV.

Το μικρό πιλοτήριο θα πρέπει να τοποθετηθούν τα απαραίτητα για το ταξίδι. Επαρκή τροφή και νερό για μια εβδομάδα, καθώς και ένα αλεξίπτωτο, σωστική σχεδία και φιάλες οξυγόνου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Σχετικά άρθρα :

To ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse 2
To ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse 2 έκανε την πρώτη του επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση
 

0 σχόλια: