Τι αλλάζει με τη νίκη της Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές;

Merkel
Η επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές θα μπορούσε να φέρει ακόμα μεγαλύτερη δυστυχία και λιτότητα στη Νότια Ευρώπη, αλλά ίσως και μια αριστερή νίκη στην Ελλάδα..


Στο τελευταίο βιβλίο του Γερμανού κοινωνιολόγου, Ulrich Beck, αναφέρεται ο ίδιος ως σοκαρισμένος όταν άκουσε στις ειδήσεις του Φεβρουαρίου του 2012 ότι "Σήμερα η γερμανική Bundestag θα αναλάβει το μέλλον της Ελλάδας!". Η Νότια Ευρώπη έχει καταλήξει ως μια κατώτερη τάξη, ενώ το Βερολίνο λειτουργεί ως αποικιοκράτης επιβάλλοντας  βάναυση λιτότητα. Το ερώτημα που θέτει ο πνευματικός Jurgen Habermas για τις γερμανικές εκλογές και που το επικαλείται ο Beck θα έπρεπε να είναι το εξής: "Θα γίνει η Ευρώπη Γερμανική ή η Γερμανία Ευρωπαϊκή;".

Η Ευρωπαϊκή ψηφοφορία ήταν σαφής: το 82% των Ισπανών, το 65% των Πορτογάλων και το 58% των Ιταλών απέρριψε τις πολιτικές της Μέρκελ σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση.

Μετά την επανεκλογή της, η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε και πάλι ότι δεν μπορεί να ελαττώσει την πίεση για μεταρρυθμίσεις προς τη Νότια Ευρώπη. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι οι ενέργειες της κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάζονται, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι Έλληνες έχουν σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στην απόλυση των δημόσιων υπαλλήλων, στη μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών και την ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Επίσης οι ελληνικές οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους θα πρέπει να διώχνονται από τα σπίτια τους, σύμφωνα με την άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, μια πολιτική που είχε απαγορευτεί για πέντε χρόνια σε μια σπάνια επίδειξη συμπάθειας προς τους φτωχούς. Αυτές είναι μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα ως προϋπόθεση για την εκταμίευση του δανείου.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής της λιτότητας είναι απόλυτα εμφανές: η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25%, η ανεργία βρίσκεται στα επίπεδα ρεκόρ του 27% με ανεργία νέων στο 70%. Το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 120% πριν την έναρξη της κρίσης και έχει μεταπηδήσει στο 175% μετά από 5 χρόνια ταλαιπωρίας. Παρά την αναγνώριση του ίδιου του ΔΝΤ, ότι υπολογίστηκαν λάθος οι επιπτώσεις της λιτότητας, η Μέρκελ θα ζητήσει περισσότερο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να φέρει μια αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία με ένα σχέδιο ακύρωσης των καταστοφικών μέτρων λιτότητας, με τη λειτουργία ενός μορατόριουμ της αποπληρωμής του χρέους έως ότου η οικονομία καταφέρει να αναπτυχθεί. Μια λύση που ίσως να είναι η μόνη ελπίδα.
Πηγή άρθρου: If Europe's future is German, Greece has only one hope for salvation

0 σχόλια: