n-tv : Προθυμία του ΣΥΡΙΖΑ για συμβιβασμό. Τι θα γίνει με το χρέος.

Ο Τσίπρας σε μια ομιλία του
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά την αντιπαράθεση με τους πιστωτές της Ελλάδας με μέτριους τόνους. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το θέμα της
αναδιάρθρωσης του χρέους επιλογές συμφωνιών. Υπάρχουν επαφές με το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί για ένα κούρεμα του χρέους. "Το χρέος πρέπει να μειωθεί. Αυτό είναι το αίτημά μας. Σε τεχνικό επίπεδο υπάρχουν πολλές λύσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου. Θα μιλήσουμε γι' αυτό με τους εταίρους μας στην Ευρώπη", δήλωσε ο Γιάννης Μηλιός, οικονομικός σύμβουλος του ηγέτη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, στη" Zeit ". 

Μ’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει σε κεντρικό σημείο τους πιστωτές του. Στην ΕΕ και στην Γερμανία ένα πραγματικό κούρεμα απορρίπτεται κατηγορηματικά. Αν και θα ήταν πρόθυμοι να ανταποκριθούν σε περίπτωση νίκης του Τσίπρα με τη μείωση των επιτοκίων και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, σύμφωνα με πληροφορίες της " Zeit ". Οι δηλώσεις του Μηλιού δείχνουν ότι θα ήταν αποδεκτό από το ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχαν ήδη επαφές με την Γερμανική κυβέρνηση, αλλά γι’ αυτό "θα ήθελε να μην μιλήσει δημόσια". 

Αυτός προσπάθησε να αντιμετωπίσει την επικρατούσα εντύπωση στη Γερμανία, ότι μια εκλογική νίκη του κόμματός του θα συνδέεται μέσω ενός πιθανού κοψίματος χρέους με πρόσθετο κόστος για τη Γερμανία. "Μπορώ να καθησυχάσω τους Γερμανούς σε κάθε περίπτωση, δεν θέλουμε κανένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Οι προεκλογικές υποσχέσεις θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το δανεισμό από ιδιώτες επενδυτές. Ο ίδιος πιστεύει ότι η χώρα του θα μπορούσε στην ελεύθερη αγορά να δανειστεί χρήματα", είπε ο Μηλιός.

Οι χώρες της ζώνης του ευρώ, εν τω μεταξύ, προετοιμάζονται για μια πιθανή αλλαγή της εξουσίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Süddeutsche Zeitung" η Γερμανία και η Γαλλία κάνουν επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, επίσης και με το ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Eurogrοup. Η πρωτοβουλία θεωρείται ότι ήταν από τον Τσίπρα. Στόχος όλων των συμμετεχόντων, σύμφωνα με τα λεγόμενα είναι να συναντηθούν και να εντοπιστούν σημεία προσέγγισης για μελλοντικές συζητήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις μπροστά από το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) του νυν Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Αν ο Τσίπρας στην πραγματικότητα καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου και σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, θα είναι δύσκολες οι συζητήσεις με την Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες μέχρι στιγμής μόνο μερικούς αντιπροσωπευτικούς συνομιλητές. Το 2013 ο Τσίπρας συναντήθηκε τουλάχιστον με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και επισκέφθηκε την ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.  

Στις Βρυξέλλες, υπάρχει ανώτατος αξιωματούχος από το Υπουργείο Εργασίας στο Βερολίνο γνωστός ως «ο άνθρωπος μας" που θα έλθει σε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Asmussen το 2010 σαν γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών είχε εξακολουθήσει να διαπραγματεύεται, τα πρώτα δάνεια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και αργότερα για την ίδρυση του ταμείου διάσωσης του ευρώ. Σύμφωνα με την 'Süddeutsche Zeitung" η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία διευθύνεται από τον Frank-Walter Steinmeier του Υπουργείου Εξωτερικών θα έλθει σε επαφή με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody δεν αναμένει καμία έξοδο από τη ζώνη του ευρώ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται στις 26 Ιανουαρίου, μια ημέρα μετά τις εκλογές, εκ περιτροπής για διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες. Παράλληλα προς διαπραγμάτευση σε μικρές ομάδες για τον περαιτέρω χειρισμό της Ελλάδας. Οι εταίροι επιθυμούν να αποτρέψουν τη λήξη του τρέχοντος πακέτου βοήθειας, λόγω του ενδεχόμενου μακροχρόνιου σχηματισμού κυβέρνησης στην Αθήνα. Σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχει η ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να πάρει αρκετά χρήματα για να πληρώσει παλιά χρέη από τις αγορές. θα γινόταν αφερέγγυος και θα βύθιζε την ευρωζώνη σε νέα αναταραχή.

Εν τω μεταξύ, αναμένει ο οίκος αξιολόγησης Moody ότι η Ελλάδα δεν θα αποχαιρετίσει τη ζώνη του ευρώ. "Η πιθανότητα μιας ελληνικής εξόδου είναι χαμηλότερη από ό, τι στο απόγειο της κρίσης του 2012," δήλωσε ο Moody. Ακόμα κι αν είχε αυξηθεί και πάλι λόγω της πολιτικής κρίσης στη χώρα, παραμένει ένα τέτοιο σενάριο, αλλά "πολύ απίθανο". "Ο αυξημένος κίνδυνος θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα άλλων χωρών του ευρώ, αν και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι χαμηλότερος σε σχέση με το ύψος της κρίσης", δήλωσε ο Moody.
Σχετικά άρθρα από ξένα μέσα για την Ελλάδα:
n-tv : Η Τρόικα αποκαλύπτεται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

n-tv : Προθυμία του ΣΥΡΙΖΑ για συμβιβασμό. Τι θα γίνει με το χρέος.

Spiegel: Ελάφρυνση του χρέους έναντι μεταρρυθμίσεων.

Frankfurter Algemeine: Αντίο ευρώ, γεια σου δραχμή; Η Ελλάδα αφήνει τη ζώνη του ευρώ;


Spiegel : ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αφαιρέσει την δύναμη των ολιγαρχών.
 
Zeit : Τι λένε οικονομολόγοι και πολιτικοί για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.


WELT:Ανησυχούν οι Έλληνες και αποσύρουν δισεκατομμύρια από τους λογαριασμούς τους;

Reuters:Η Ζώνη του ευρώ δεν είναι πλέον υποχρεωμένη να σώσει την Ελλάδα.


N-TV :Το ΔΝΤ σταματάει τις ροές βοήθειας προς Ελλάδα. Τι δήλωσε ο Σόιμπλε και Ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.   

0 σχόλια: